Gigant

Elke maand leert de Volkskrant een plek in de samenleving van binnenuit kennen. Derde reeks: aan de slag op de biologische stadsboerderij in Almere....

Tamara Doves

Gigant is de baas van alle koeien. Met zijn 16 jaar is hij niet alleen de oudste, maar ook de stoerste koe. Tycho is pas 5, maar kent de koeien op zijn duimpje. Gigant is zijn favoriet. In zijn rode overall en blauwe laarsjes helpt Tycho met de kleine riek om de kalfjes te voeren.

Terwijl Tycho vrolijk verder babbelt over alle koeien, ziet Tineke haar kans schoon om Tycho het slechte nieuws te vertellen. 'Je weet toch dat we morgen naar de slager gaan?' Tycho knikt enthousiast. 'Je weet dat Gigant heel oud is, hè? Daarom willen we hem morgen graag meenemen.' Tycho is een moment stil, kijkt bedachtzaam en huppelt dan door de stal. 'Leuk! De slager! Mag ik dan mee mama? Hoef ik dan niet naar school?' Geduldig legt Tineke uit dat school voor de koeien gaat. Tycho lijkt akkoord.

Pas 's avonds in bed blijkt dat de mededeling volledig tot hem is doorgedrongen. Ineens is hij verdrietig. Zo verdrietig, dat Tineke hem belooft dat ze de slager gaat bellen of ze Gigant ook 's middags kan brengen, zodat Tycho mee kan. Desnoods mag hij thuisblijven van school. Als meegaan naar de slager zijn manier is om afscheid te nemen, dan mag dat.

Een nachtje slapen doet wonderen. Tycho is gewoon naar school. Nadat hij Gigant een dikke knuffel had gegeven, besloot hij dat Tom alleen naar de slager mocht met de koe. Op één voorwaarde: de kop moet mee naar huis. Zo ging het ook bij Meta, de andere hoogbejaarde koe die nog niet zo lang geleden geslacht is. Haar kop ligt onderop de composthoop, zodat er na twee maanden een skelet overblijft dat een ereplaats krijgt in de werkplaats.

Als Gigant is weggebracht en Tycho thuiskomt van school, heeft hij het veel te druk gehad om over de dood van Gigant na te denken. Als je 5 bent, doet een afscheidsknuffel wonderen - zelfs als het om je lievelingskoe gaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden