Giftige modderstroom dreigt in Turkije

In Turkije dreigt een ramp met een modderstroom vol zeer giftig cyanide. Eerder deze week brak een dijk van een afvaldepot van een zilvermijn. Het giftige goedje wordt nog tegengehouden door een andere dijk, maar ook daar loopt de druk op. Omwonenden vrezen een herhaling van de Hongaarse giframp die ruim een half jaar geleden ongeveer tien levens kostte.

ANP

Het probleem doet zich voor in het West-Turkse Kütahya, bij het bedrijf Eti Gümüs. Het bedrijf zegt binnen twintig dagen een noodbassin in gebruik te nemen en dat het gevaar definitief zal zijn geweken. Maar dorpsbewoners hebben voor de zekerheid hun huizen verlaten. Greenpeace riep zelfs op tot evacuatie van vier dorpen om mogelijke doden te voorkomen.

Bewoners eisen de sluiting van de fabriek, maar vangen bot bij de autoriteiten: die claimen de hele week al dat er niets aan de hand is. De provincie Kütahya gaat ook niet over tot evacuatie wegens de mogelijke cyanidemodder.

Cyanide wordt gebruikt bij het winnen en raffineren van zilver. Het is zeer giftig. Zou het bassin bezwijken, dan komt er een giftige modderstroom op gang. Hoogleraar milieutechniek Ilhan Taninli van de Technische Universiteit Istanbul: 'Er zou 20 tot 25 miljoen ton vervuild slijk wegstromen en dat zou zeker rampzalig zijn. Er zit niet alleen cyanide in dat slijk, maar ook allerlei zware metalen'.

Als het slijk niet onder gecontroleerde omstandigheden wordt bewaard, kan het zeer giftige cyaangas vrijkomen. Dat lost snel op in de lucht, maar inademing kan wel dodelijk zijn. Bovendien zou het grondwater vervuild raken en de grond rondom de fabriek bedekt worden met een dikke laag giftige modder.

Tarik Dogru, technisch manager bij Eti Gümüs, geeft toe dat de dijkdoorbraak het risico van een ramp heeft verhoogd. 'We werken nu extra hard aan een nieuw bassin, dat we binnen twintig dagen in gebruik zullen nemen als noodbassin. Ondertussen worden er voortdurend inspecties uitgevoerd. Daaruit blijkt dat de constructie nu stevig genoeg is. De regen van de afgelopen dagen heeft het wel spannender gemaakt, maar het is nu droog en voor de komende dagen is zon voorspeld'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden