Giftige alg in Zeeuwse kreek nogmaals bestreden

Waterschap Scheldestromen heeft opnieuw de giftige alg dinoflagellaat in het oostelijk deel van de Ouwerkerkse Kreek bestreden. Na een eerste behandeling met waterstofperoxide leek het water van de kreek schoon, maar de alg keerde daarna terug in de kreek.

Een waarschuwingsbord op een brug over een kreek in het Zeeuwse Ouwerkerk. Beeld anp
Een waarschuwingsbord op een brug over een kreek in het Zeeuwse Ouwerkerk.Beeld anp

Uit metingen is gebleken de dinoflagellaat alexandrium ostenfeldii met 99 procent is teruggebracht, aldus Scheldestromen woensdag.

Volgens het waterschap is de alg opnieuw in de kreek gekomen via water uit het achterliggende gebied. De resterende 1 procent is te vinden in het water bij bungalowpark Salvatorhoeve. Dat ligt bij zogeheten lobben achterin de kreek.

Een team van experts heeft geadviseerd dat deel opnieuw met waterstofperoxide te behandelen. Dat gebeurt vrijdag. Begin augustus sloeg de Veiligheidsregio Zeeland groot alarm, nadat de alg via een gemaal in de Oosterschelde was terechtgekomen.

De aanwezigheid van de alg veroorzaakte veel onrust. Er werden zwemverboden ingesteld en mosselpercelen gesloten voor de visserij. Een week voor het alarm overleed een hond, nadat die in contact was gekomen met het water.

Scheldestromen adviseert nog steeds om contact met het water van mens en dier te vermijden. Naar verwachting is de bestrijdingsoperatie volgende week afgerond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden