Giftig afval

Over Charles den Tex meldt de uitgever niet meer dan dat hij in 1952 werd geboren in Camberwell, Australië, nu zelfstandig adviseur is in Amsterdam, en met Dump debuteert....

JACOMIJN DE RAAD

Na de plotselinge dood van zijn vader wordt Alex Duffield directeur van een middelgroot chemisch bedrijf. De 36-jarige Duffield, voorheen zelfstandig headhunter, stort zich met evenveel reserve als enthousiasme op zijn nieuwe baan.

Hij stuit op merkwaardige zaken: het al even plotse overlijden van zijn vaders advocaat, torenhoge maar schijnbaar nutteloze investeringen in Brazilië, chemisch afval dat door een niet-bestaand verwerkingsbedrijf wordt teruggestuurd. Tot overmaat van ramp blijkt hij de eigenaar te zijn van een zwaar beladen afvalschip dat ronddoolt voor de Afrikaanse oostkust, op zoek naar een dumpplaats.

Alex raakt verstrikt in het web dat zijn vader en diens geheime zakenrelaties hebben gesponnen, met als doel een lucratieve handel op te zetten in giftig afval. Een uiterste poging om te redden wat er te redden valt, voert hem naar Brazilië en Kenya, waar hij in een Hollandse blondine een aangename medestander vindt.

De flitsende ontknoping wordt voorafgegaan door lange uitleg-passages die de vaart er wat uithalen. Datzelfde doen de twee verhaallijnen die op de achtergrond spelen: het verhaal van de bedrijfsleider in de Braziliaanse fabriek en dat van de komplotterende afvalverwerkers. Beide zijn nogal afstandelijk en analytisch opgeschreven; heel anders dan het verhaal van Alex, vol levendige dialogen, dat de lezer vastgrijpt en niet meer loslaat. JdR

Charles den Tex: Dump.

Bert Bakker; ¿ 29,90.

ISBN 90 351 1456 6.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden