Gifstroom treft toch Spaans natuurgebied

Een vloedgolf van zwaar vervuild afvalwater heeft in het zuidwesten van Spanje een milieuramp veroorzaakt. Het beschermde natuurgebied Doñana, een van de belangrijkste van Europa, is volgens de autotiteiten gevrijwaard gebleven, maar de stroom gif heeft rond het gebied zeker 6000 hectaren volledig vernietigd....

Van onze correspondent

Cees Zoon

MADRID

Milieuorganisaties als Greenpeace meldden maandag dat de ramp in omvang nog steeds toeneemt. Door een systeem van nooddijken en kanalen is de gifstroom omgeleid naar de rivier Guadalquivir om vandaar rechtstreeks naar de Golf van Cádiz te stromen.

Het gif trok een spoor van vernieling door de streek, waar rivierbeddingen bezaaid waren met dode vissen en krabben.

De ramp werd veroorzaakt doordat zaterdag de dijk van een reservoir voor afvalwater van de pyrietmijn Aznalcóllar het begaf. Daardoor stroomde vijf miljoen kubieke meter zuur water vol zink en lood in het riviertje Guadiamar, dat dertig kilometer verderop Doñana bereikt. Over de hele lengte van dat traject zijn landbouw- en visgronden volledig vernietigd.

De autoriteiten begonnen zaterdag direct met het opwerpen van nooddijken om het gif naar de Guadalquivir om te leiden. De sterke stroom en het hoge water van een van Spanje's grootste rivieren zouden min of meer garanderen dat het gif verdund werd en zonder al te veel schade aan te richten de zee zou bereiken.

Minister voor Milieu Isabel Tocino verklaarde dat het natuurreservaat Doñana buiten gevaar was, maar dat de gifstroom catastrofale gevolgen heeft voor de landbouw en het ecosysteem in de omgeving.

Rijst-, citrus- en katoenplantages zijn ten dode opgeschreven. Volgens Greenpeace zijn ook waardevolle broedgebieden van vogels uit Doñana vernietigd. Bovendien dreigt een slachting onder de vogels wanneer deze zich te goed doen aan de vergiftigde dode vissen.

Organisaties van vissers in het gebied van de monding van de Guadalquivir hebben heftig geprotesteerd tegen het omleiden van de gifstroom.

'Ze zijn meer geïnteresseerd in het redden van eenden dan van ons voedsel.' Met name de vangst en verkoop van aal en krab zullen aan strenge controles worden onderworpen. De vissers vrezen dat hun producten voor lange tijd niet geschikt voor consumptie zullen zijn.

De Spaanse regering heeft justitie verzocht uit te zoeken of de schade, die naar eerste schatting rond de 20 miljoen gulden ligt, verhaald kan worden op de mijnmaatschappij, een Canadees-Scandinavische joint venture.

Een woordvoerder van het bedrijf zei maandag dat er geen enkele aanwijzing bestond dat de dijk rond het reservoir met afvalwater het zou begeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden