Gif-terreur metro treft Japan in hart

De Japanse politie is maandagavond een massale klopjacht begonnen op de daders van een aanslag met gifgas, maandag tijdens de ochtendspits, op metroreizigers in Tokyo....

AP, Reuter, AFP

TOKYO

Onbekenden lieten maandagochtend op zestien verschillende plaatsen, in treinstellen en op perrons op de lijnen Marunouchi, Hibiya en Chiyoda, pakjes met daarin flesjes met gifgas achter. Kort na achten werden passagiers onwel, toen de flesjes begonnen te lekken. Velen kregen last van geïrriteerde ogen of bloedneuzen, moesten overgeven of vielen stuiptrekkend bewusteloos.

Vijf passagiers stierven binnen enkele uren na de aanslag. Een beambte van het metrostation Kasumigaseki, het regeringscentrum waar alledrie de getroffen lijnen samenkomen, kwam om toen hij een pakje met vloeistof probeerde weg te halen. Later stierf een tweede beambte. In 105 ziekenhuizen werden gisteravond bijna 4700 gewonden verpleegd. Van hen verkeerden 76 in levensgevaar, zei de politie.

De hulpverlening kwam snel op gang. Politie en schoonmaakploegen in beschermende kleding, en chemische bestrijdingseenheden konden snel de metrostations binnen om slachtoffers te helpen en de stof onschadelijk te maken. 'De reddingswerkers hebben goed werk verricht. Al met al denk ik dat we het goed gedaan hebben', aldus de Japanse premier Murayama, die na de aardbeving bij Kobe werd gekritiseerd omdat de hulpverlening toen te langzaam op gang kwam.

In de loop van maandag konden de meeste stations weer worden opengesteld voor gebruik, maar delen van de Hibiya-lijn zijn voor onbepaalde tijd gesloten.

Een speciale eenheid van driehonderd politiemensen zal zich continu met het onderzoek naar de toedracht van de aanslag gaan bezighouden. Vooralsnog weigert de politie ieder commentaar op speculaties over mogelijke daders.

Inmiddels lijkt vast te staan dat het gaat om het dodelijke zenuwgas Sarin, en dat de flesjes 'scherp' waren gezet, zodat het gas ongeveer tegelijkertijd op verschillende plekken zou vrijkomen. Ooggetuigen melden verdachte figuren gezien te hebben, die de pakjes mogelijk hebben achtergelaten. Een van hen zou een gasmasker hebben gedragen.

Onmiddellijk na de aanslag dook de naam op van een religieuze sekte, Aum Shinri Kyo, die eerder is beschuldigd van de fabricage van Sarin. De sekte heeft inmiddels laten weten eenieder, die het waagt zijn naam met de aanslag in verband te brengen, een proces te zullen aandoen.

Duitse deskundigen van het Duitse Bundeskriminalamt hebben hun bevreemding uitgesproken over het gebruik van het in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's ontwikkelde Sarin.

'Het is iets voor gestoorden. Alleen terroristen met een kamikaze-mentaliteit zouden het gebruiken', aldus een deskundige. 'Normale' misdadigers en politieke extremisten zouden het niet gebruiken, meent hij, omdat het risico dat ze zelf zouden omkomen, terwijl ze het maakten of aanwendden, veel te groot zou zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.