Gierende inflatie moet stoppen, dus bevriest Chávez de luierprijs
SANTA CRUZ - Met de bevriezing van de prijzen voor basisproducten, zoals luiers, wc-papier en tandpasta, wil president Hugo Chávez de gierende inflatie in Venezuela beteugelen en een nieuwe stap zetten naar een socialistische staat.
De stem van de van kanker herstellende Chávez, die deze week niet lijfelijk aanwezig was bij de presentatie van de nieuwe prijzenwet in een armenwijk in het westen van Caracas, schalde via een telefoonverbinding uit torenhoge luidsprekers. De links-populistische president riep de bevolking op de 'schaamteloos speculerende' ondernemers in het land scherp in het oog te houden. Chávez zelf bestempelde de wet als 'geweldig'.
'De markt is verworden tot wat we allemaal kunnen constateren: een pervers mechanisme waarin grote monopolies, multinationals en de Venezolaanse bourgeoisie domineren', zei het flamboyante staatshoofd. Voor de gelegenheid stofte hij Lenin maar weer eens af: via dit mechanisme wordt het volk 'uitgebuit'.
Chávez legde uit dat 'per direct' de prijzen voor negentien producten zijn bevroren tot het kersverse publieke controleorgaan Sundecop nieuwe maximumniveaus heeft vastgesteld. Onder de 'bevroren' producten bevinden zich mineraalwater, vruchtensap, chloor, zeep, afwasmiddelen, shampoo, tandpasta, deodorant, wc-papier en wegwerpluiers.
'Hou ze onder de loep', zei Chávez tegen honderd in de wijk aanwezige prijscontroleurs van Sundecop. Volgens de president moeten vooral multinationals zoals Colgate-Palmolive, Pepsi en Coca-Cola, Nestlé, Johnson & Johnson, GlaxoSmithKline, Knorr en Unilever in de gaten worden gehouden, alsook Alimentos Polar, Venezuela's grootste levensmiddelenconcern. Bovendien waarschuwde Chávez de nieuwe controleurs, die vanaf nu 'permanent' de boekhouding van de bedrijven moeten doorlichten, voor 'kapitalistisch' smeergeld. 'Kijk uit voor corruptie! De geloofwaardigheid van het vaderland staat op het spel!'
De president wees er in zijn interventie op dat in Venezuela wc-papier twee keer en tandpasta zelfs vijf keer zo duur is als in het buitenland.
'Dat is een aanslag op de koopkracht van de Venezolaanse familie', aldus Chávez, die de prijscontroles van vitaal belang acht voor zijn socialistische project in een land dat 2011 zal afsluiten met een inflatie van ruim 27 procent, het hoogste niveau in Latijns-Amerika. In de loop van 2012, een cruciaal verkiezingsjaar waarin de oud-luitenant-kolonel op zoek gaat naar een derde ambtstermijn, zal de prijzenwet gaan gelden voor bijna alle goederen en diensten in de Venezolaanse economie.
Sinds 2003 reguleert de regering-Chávez al de prijzen voor suiker, koffie, vlees, kip, pasta, rijst, meel en melk. Het zijn juist deze producten die met grote regelmaat ontbreken in de schappen van Venezuela's winkels en supermarkten. Onafhankelijke economen in het land verzekeren dat ook de nieuwe prijscontroles een averechts effect zullen hebben: de investeringen verminderen, de productiviteit daalt en de inflatie stijgt.
Bovendien verergert een streng deviezenbeleid van de regering het probleem. Ondernemers kunnen moeilijk dollars van de Centrale Bank aanschaffen om productiegoederen in te voeren. Veel bedrijven kopen noodgedwongen dure dollars op de zwarte markt, wat onvermijdelijk wordt verrekend in de prijzen van hun eindproducten.
Jorge Botti, voorzitter van de ondernemersvereniging Fedecámaras, zei donderdag: 'Als de regering de overheidsfinanciën op orde zou houden, niet zoveel geld uitgaf aan propaganda en zich minder bemoeide met de particuliere sector, kampten we niet met schaarste en hoge inflatie.'
undefined