Gids voor de top van vandaag en morgen

De leiders van de Europese Unie vergaderen vandaag en morgen in het Justus Lipsius-gebouw in Brussel over een uitweg uit de Europese schuldencrisis. Hoe ziet hun agenda eruit?

VANDAAG, 15.00 UUR:

Voorafgaand aan de bijeenkomst van de Europese Raad spreken de regeringsleiders van de 27 lidstaten van de EU met de voorzitter van het Europees Parlement, de Duitser Martin Schulz. Dit is goed gebruik tijdens een EU-top. In plaats van de gebruikelijke 15 à 20 minuten heeft Schulz dit keer een uur spreektijd gekregen. Hierna is het tijd voor wat de voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy in zijn uitnodigingsbrief de family photo noemt.

MEERJARENBEGROTING 2014-2020

Na de fotoceremonie staat het Multiannual Financial Framework (MFF) op de agenda, zeg maar de meerjarenbegroting van de Europese Unie voor 2014 tot 2020. Dat gaat over een hoop geld, ongeveer 1.000 miljard euro. Over de kernvragen zijn de lidstaten verdeeld. Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Finland bijvoorbeeld willen dat er minder geld naar Europa gaat, veel lidstaten in het zuiden en het oosten van Europa willen juist een sterkere EU-begroting. Ook over hoe het geld moet worden besteed, is discussie. Elke lidstaat heeft overigens maximaal drie minuten spreektijd. Over het MFF wordt tijdens de top niets besloten, het gaat in de woorden van Van Rompuy om het afgeven van een signaal: komt er iets van overeenstemming of blijven de lidstaten verdeeld?

18.00 UUR: GROEIPACT

Niet later dan 18.00 uur, zo schrijft Van Rompuy in zijn uitnodiging, zullen de EU-leiders het Groeipact behandelen. Hoe gaat de EU ervoor zorgen dat de Europese economieën uit het slop geraken? Daarna is er tijd voor korte persconferenties en volgt het gezamenlijke diner, waarbij ook de president van de Europese Centrale Bank Mario Draghi aanschuift. Na het diner komen de plannen van Van Rompuy voor de toekomst van de Europese Unie aan bod. Wederom wordt hier niets besloten, dat gebeurt pas dit najaar. Maar, zoals gezegd, het gaat om het afgeven van een signaal.

VRIJDAG, IN DE OCHTEND

De top wordt vrijdag voortgezet met een uiteenzetting van Van Rompuy over de thema's die op de komende Europese toppen aan de orde zouden moeten komen. Daarna is er tijd voor het opstellen van conclusies over wat is besproken en voor persconferenties.

12.00 UUR: EUROZONE

Rond het middaguur zullen de landen van de eurozone - de 17 lidstaten van de Europese Unie die de euro als munt hebben - tijdens een lunch 'de actuele ontwikkelingen in de eurozone' bespreken. Daarbij schuift ook ECB-president Draghi weer aan. Dit is een van de belangrijkste onderdelen van de top. De hoop is niet alleen dat er een eensgezinde visie op de toekomst van Europa wordt geformuleerd, maar ook dat er kortetermijnoplossingen voor de wankelende euro-economieën worden gevonden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden