'Gibraltar was aan de beurt vóór Hongkong'

Wat goed is voor China, is ook goed voor Spanje. De Spaanse regering eist dat Engeland zo snel mogelijk zijn internationale verplichtingen nakomt en de Spaanse soevereiniteit over Gibraltar erkent....

Van onze correspondent

MADRID

De oude eis is opnieuw verwoord door vice-premier Rodrigo Rato. Bij zijn vertrek naar Hongkong, waar hij namens Spanje de machtsoverdracht aan China bijwoont, verklaarde Rato dat het de hoogste tijd is voor erkenning door de Britten van 'iets waar niet over te discussiëren valt': Gibraltar is Spaans grondgebied.

Rato meent dat de Britse rots eerder dan Hongkong in aanmerking komt voor teruggave aan de oorspronkelijke 'eigenaar': 'De situatie van Gibraltar is een gevolg van de akkoorden van Utrecht, die zelfs toen ze tot stand kwamen geen enkel bestaansrecht hadden.' Bovendien heeft Spanje nooit een gedeelde soevereiniteit met Londen over de rots geaccepteerd, aldus Rato.

Bij het vredesverdrag van Utrecht in 1732 werd Gibraltar aan de Engelsen toegewezen. In de Spaanse visie bekrachtigde het verdrag echter slechts een voorafgaande militaire bezetting van de rots.

De kwestie Gibraltar is weer actueel geworden door het aanstaande toetreden van Spanje tot de militaire structuur van het Atlantisch bondgenootschap. Groot-Brittannië is akkoord gegaan met het opheffen van het subregionale commando GIBMED, de NAVO-basis in Gibraltar.

De Britse regering wil 'beloond' worden voor het inwilligen van die oude Spaanse eis. Zo zou Spanje een einde moeten maken aan de belemmeringen die het oplegt aan het verkeer van en naar Gibraltar. Vliegtuigen die landen op de strip van de rots mogen niet over Spaans grondgebied vliegen en schepen die Gibraltar aandoen, mogen vervolgens geen enkele Spaanse haven meer in.

Volgens Londen weegt het recht van zelfbeschikking van de bewoners zwaarder dan de soevereiniteitseis van Spanje. De Spaanse regering weigert met de regering van Gibraltar om de tafel te gaan zitten, omdat zij 'de koloniale macht, het Verenigd Koninkrijk' als enige gesprekspartner ziet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden