GIA-terreur Algerije eist honderd levens

In Algerije zijn in drie dagen tijd opnieuw meer dan honderd mensen vermoord. Algerijnse kranten schrijven deze massamoorden, die gepleegd werden in de omgeving van Algiers, Medea en Oran, toe aan islamitische fundamentalisten....

AFP; REUTER

AFP, Reuter

ALGIERS

De nieuwe geweldsuitbarstingen begonnen vorige week donderdag - vier dagen nadat het Islamitische Heilsfront eenzijdig een wapenstilstand had afgekondigd. De rivaliserende Gewapende Islamitische Groep (GIA) heeft de verantwoordelijkheid voor de jongste bloedbaden opgeëist.

Vorige week vrijdag hadden de islam-rebellen het centrum van de garnizoensstad Blida in de buurt van Algiers met zelfgemaakte mortiergranaten gebombardeerd. Het was de eerste aanval op de stad. Volgens de krant Al Watan werden vier burgers gedood; zo'n tweehonderd mensen raakten gewond.

De Islam-rebellen richtten sinds donderdag ook een aantal bloedbaden aan in diverse plaatsen. Gewoontegetrouw sneden zij hun slachtoffers - kinderen, vrouwen en mannen - de keel door. In Mellaha in de Mitidja-vlakte werden 38 mensen vermoord.

In de regio rond Medea op zo'n tachtig kilometer ten zuiden van Algiers vergrepen de rebellen zich aan 37 mensen, voor het merendeel landarbeiders. Allen vonden de dood. Hetzelfde noodlot trof veertien burgers in Harrouba nabij Oran. Zij werden onthoofd teruggevonden.

Zondag schoten Algerijnse terroristen in de omgeving van de garnizoensstad Blida op een autobus met schoolkinderen. De GIA-rebellen hadden een wegversperring opgeworpen. Vermoedelijk heeft de buschauffeur geweigerd ervoor te stoppen. Bij de schietpartij werden de chauffeur en zestien kinderen gedood.

Tot nu toe was Oran betrekkelijk gevrijwaard gebleven voor het geweld van islamitische terreurgroepen, die sinds 1992 al meer dan zestigduizend burgers hebben omgebracht. Na de jongste aanslagen heeft het Gewapend Islamitisch Heilsfront onderstreept dat het zich aan zijn staakt-het-vuren houdt.

Dit Front beheerst de guerrilla in het oosten en westen van Algerije, terwijl de GIA vooral in het centrum van het land zijn machtsbasis heeft. Het Algerijnse leger zou volgens de krant La Tribune zaterdag meer dan honderd islamitische rebellen hebben gedood in de provincie Tiaret.

Ten zuiden van Algiers doodde het leger nog eens tien andere rebellen. Het Algerijnse leger heeft bij deze acties voor het eerst journalisten als waarnemers toegelaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden