Ghazi al-Yawar nieuwe overgangs-president Irak
De huidige voorzitter van de Iraakse regeringsraad, de 45-jarige Ghazi al-Yawar, wordt president van Irak. Dat heeft de VN-gezant Lakhdar Brahimi dinsdag bevestigd....
Al-Yawar is sinds twee weken voorzitter van de regeringsraad. Hij volgde de vermoorde Izzedin Salim op. Al-Yawar verliet Irak in 1990 en wordt nu gezien als een persoon die eenheid in Irak kan bewerkstelligen. Het Soennitische stamhoofd heeft goede banden met de Soennitische, Shi'itische en Koerdische gemeenschap in het land.
Eerder op de dag hadden de regeringsraad en de coalitiemacht nog de soennitische oud-minister van Buitenlandse Zaken Adna Pachachi voorgedragen voor de ceremoniële functie. Pachachi bedankte echter voor de eer. Volgens Brahimi gebeurde dat 'om persoonlijke redenen'.
De benoeming van de president betekent een overwinning voor de regeringspartij. De Amerikanen, die de coalitie in Irak leiden, hadden een uitgesproken voorkeur voor Pachachi. Door diens weigering wordt nu de favoriet van de regeringsraad de nieuwe president.
Brahimi heeft dinsdag ook de twee vice-presidenten benoemd. Ibrahim Jaffari van de Shi'itische partij Dawa en Roj Nuri Shawis van de Koerdische Democratische Partij worden vice-president. Het gaat om tijdelijke functies, totdat de Iraki's in verkiezingen hun eigen leiders hebben kunnen kiezen.
De beoogde Iraakse premier Iyad Allawi heeft dinsdag in Bagdad de regeerploeg gepresenteerd die na de machtsoverdracht van eind deze maand aan de slag gaat. Centrale figuren zijn de Koerd Hoshiyar Zebari, die minister van Buitenlandse Zaken blijft, en Hazim al-Shalaan die Defensie gaat leiden.
De minister van Binnenlandse Zaken zal Falah al-Naqib zijn. Financiën gaat naar de Shi'iet Adel Abdul Mehdi. De technocraat Thamir Ghadhban krijgt het olieministerie onder zich. Vice-premier wordt de Koerdische Berham Saleh, die wordt belast met de nationale veiligheid.
Het kabinet, dat op 30 juni wordt beëdigd en dan het bestuur van Irak overneemt van de coalitiemacht, bestaat uit 33 ministers.
Allawi verklaarde dat hij Irak tot een democratisch land wil maken. 'Na 35 jaar van een tiranniek regime, beginnen we nu onze mars naar zelfbestuur en democratie', zei de beoogd premier.