Update

Ghani winnaar van Afghaanse verkiezingen

In Afghanistan mag Ashraf Ghani zich officieel de nieuwe president van het land noemen. Uit de hertelling van de stemmen bleek zondag dat de oud-minister van Financiën de meeste stemmen behaalde tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in juni.

Abdullah Abdullah (tweede van links), en Ashraf Ghani (tweede van rechts) tekenen het akkoord in het presidentieel paleis in Kabul. Beeld ap

Dit maakte de voorzitter van de Onafhankelijke Kiescommissie van Afghanistan, Ahmad Yousuf Nuristani, zondag bekend. Hij zei er niet bij hoeveel stemmen op Ghani en hoeveel stemmen op zijn rivaal Abdullah Abdullah zijn uitgebracht. Ook weigerde hij op vragen van journalisten te antwoorden. De kiescommissie tekent tevens aan dat de gang naar de stembus niet volgens de regels is verlopen. Er is maandenlang over de uitslag geruzied na aantijgingen van fraude.

Abdullah won de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in april, maar wist geen absolute meerderheid te behalen. In de tweede ronde, in juni, leek Ghani er volgens de voorlopige uitslag met de winst vandoor te gaan, maar volgens Abdullah was er gefraudeerd. Hij vocht de overwinning aan, waarna er een hertelling plaatshad.

Akkoord: macht delen
De twee presidentskandidaten Abdullah Abdullah en Ashraf Ghani hebben vandaag een akkoord getekend over de vorming van een regering van nationale eenheid. De overeenkomst tussen de twee was gisteren bereikt, na maanden van onderlinge strijd en onenigheid over de verkiezingsuitslag.

Na de ondertekening in het presidentieel paleis in Kabul omhelsden de twee politici elkaar. President Hamid Karzai, die sinds het einde van het Taliban-regime in 2001 regeert, feliciteerde hen.

President Hamid Karzai. Beeld ap
Abdullah Abdullah (links) en Ashraf Ghani na het tekenen van het akkoord. Beeld ap

Ghani president
Er is onder meer afgesproken dat Ghani president wordt. Volgens een woordvoerder van Karzai wordt hij binnen een week aangesteld. Abdullah krijgt de nieuwe functie van hoogste bestuurder (CEO) toebedeeld, met vergelijkbare macht als die van een premier.

Ghani zal volgens hem als een van de eerste wapenfeiten een veiligheidspact met de Verenigde Staten ondertekenen, waardoor een kleine buitenlandse troepenmacht na dit jaar nog in het land kan blijven. De gevechtsmissie van de NAVO eindigt in december.

De Verenigde Staten juichen het akkoord over de machtsdeling toe. Het Witte Huis meldde in een verklaring dat de overeenkomst zal helpen om een einde te maken aan de politieke onrust in Afghanistan en een eerste stap te zetten in het herstel van 'het vertrouwen in de weg vooruit'.

De deal is een overwinning voor de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Hij kreeg de kandidaten zo ver om in te stemmen met de machtsdeling tijdens een bezoek aan Afghanistan in jui.

Ghani Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden