Weblog

Ghanees of Nederlander? Het is maar waar je bent

'Our Dutch guy.' Zo werd ik genoemd op het kantoor in de Ghanese hoofdstad Accra waar ik stage liep bij één van de grootste banken in Afrika, Standard Bank. Hoewel ik het levenslicht zag in het OLVG in Amsterdam-Oost, liggen mijn roots in Ghana. Een dergelijke benaming in mijn land van oorsprong voelde daarom ook ietwat onwennig: ik was thuisgekomen, maar hoorde er niet helemaal bij.  


Terry Afram
Terry Afram op Indepence Square in Accra. Beeld uit film
Terry Afram op Indepence Square in Accra.Beeld uit film

Het begon al met de eerste rit naar de bank.

'Chalé, how far?' ('Vriend, Hoe gaat het?' in Ghanees-Engelse slang), klinkt het uit de mond van mijn collega vanuit zijn glimmende, donkerblauwe BMW X5 - ik maak kennis met de Ghanese bourgeoisie. Terwijl we onder de prettige bries van de suizende airco de beruchte files van Accra proberen te ontwijken, ontdek ik dat hij de zoon is van een bekende Ghanese zakenman en dat zijn halfbroer getrouwd is geweest met de dochter van mediamagnaat Rupert Murdoch. 'De moeder van mijn halfbroer komt trouwens uit jouw land, hea..'

Stanbic Heights
Eenmaal gezeten aan mijn bureau op de 8ste verdieping van het Stanbic Heights kantoor verteer ik de nieuwe, toch wel verassende inzichten. Vooral die twee simpele, alledaagse woorden: "jouw land" maakten indruk. Met een zekere distinctieve toon maakte mijn collega zijn perceptie van mijn in-zijn-ogen eenzijdige identiteit indirect aan mij duidelijk. Dat beeld was echter anders dan hoe ik het mijzelf had voorgespiegeld.

Ik heb een overvloed aan melanine in de huid, spreek prima Twi (de lokale taal), ben verknocht aan gerechten als "Ghanaian Jollof rice", (Als-je-blieft (!) niet te verwarren met de Nigeriaanse Jollof), en ga los op de muziek van Ghanese artiesten als Kojo Antwi en Sarkodie. En natuurlijk maakt dat je nog niet direct Ghanees - zo naïef ben ik nou ook weer niet - maar wat dan wel?

undefined

Ik omschrijf mijzelf het liefst als een ondernemende en positieve Ghanese Nederlander. De ondernemersmentaliteit ontleen ik aan de regio waar mijn ouders vandaan komen in Ghana, Kwahu. Het gebied staat bekend als kweekvijver van 's lands succesvolste ondernemers. The 'Jews of Ghana' worden we ook wel eens genoemd.'Entrepreneurship is in our blood, and business is what we do', klinkt het trots en vastbesloten uit de mond van een oom in Ghana als ik daar op bezoek ben.

Stage lopen in Ghana was een bewuste keuze: de passie en honger om het Afrikaanse deel van mijn duale identiteit beter te leren te kennen. En nu werd ik in Ghana als Nederlander gezien.

Ik had er op zich wel vrede mee: het maakte mij juist 'exotisch' aan die kant van de wereld, zoals ik ook als exoot werd bestempeld in Nederland - én exoten zijn altijd extra interessant...

'Mensen zoals jij'
Bewapend met een pakketje business cards vergrootte ik mijn netwerk dan ook exponentieel, tot aan de Amerikaanse ambassadeur in Ghana toe. Overal klonk een roep naar 'mensen zoals jij': jong, geschoold in het Westen en met een passie voor Afrika. Volgens de directeur van Standard Bank zouden die in staat zijn het beste van beide werelden te verenigen. De westerse werkethiek en het begrip van de Afrikaanse culturen zouden 'hen' in staat stellen veel meer bij te dragen aan het continent.

Die 'repats' kwam ik dan ook overal tegen: jonge, in het Westen opgegroeide en geschoolde professionals, met een hart voor Afrika die terugkomen om hun skills in te zetten en echt het verschil te maken. Ik ontmoette bijvoorbeeld Kwami Williams, een jonge Ghanese-Amerikaan, die voorheen voor NASA werkte en op een dag besloot naar Ghana te vertrekken om MoringaConnect op te zetten. Dat is een bedrijf dat schoonheidsproducten maakt op basis van de moringa-plant, en zich zo inzet om kleinschalige boeren te helpen de mondiale markt te betreden.

Ook sprak ik met Samuel Waterberg, een voormalige Ghanees-Nederlandse bankier die naar Ghana vertrok om leiding te geven aan een top-diagnostisch centrum in Ghana, en op dit moment directeur is van het innovatieve pensioenfonds, People's Pension Trust.

Africons
Hier moest ik natuurlijk wat mee doen en het idee ontstond om deze 'African Icons' die ik Africons heb gedoopt, in beeld te brengen en te bevragen naar hun beweegredenen om naar het continent te vertrekken. Ook over de successen, uitdagingen en tips van deze Africons zal ik op het Afrikablog later meer vertellen. Akwaaba!

Het Kwahu-gebergte, waar de familie van Terry Afram vandaan komt. Beeld Terry AframH
Het Kwahu-gebergte, waar de familie van Terry Afram vandaan komt.Beeld Terry AframH

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden