Ghandi, Cry Freedom, Les Géants

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Beeld .

Gandhi (Richard Attenborough, 1982)/ Cry Freedom (Richard Attenborough, 1987)
RTL 8, 20.30-00.30 uur/Fox, 22.00-00.40 uur

'Jouw film heeft de blanke bevolking van Zuid-Afrika méér bewustzijn bijgebracht dan al mijn speeches samen.' Waarschijnlijk overdreef Nelson Mandela toen hij regisseur Richard Attenborough bedankte voor diens film Cry Freedom (1987), over anti-apartheidsstrijder Steve Biko (gespeeld door Denzel Washington). Niettemin haalde Attenborough het compliment later graag aan.

Behalve Cry Freedom is ook Attenboroughs andere meesterwerk Gandhi vanavond op TV te zien; helaas vrijwel tegelijk, dus u zult moeten kiezen. Attenborough zag zichzelf als een verteller van verhalen vol engagement. Toen hij met Gandhi de Oscars voor Beste Regie en Beste Film won, hadden die wat hem betreft naar Steven Spielbergs E.T. mogen gaan. 'E.T. was een veel beter stuk cinema dan Gandhi, maar ik maakte belangrijke films', zei Attenborough in 2008 in The Guardian.

Het kostte Attenborough meer dan twintig jaar om Gandhi van de grond te krijgen. Verschillende grootheden weigerden de rol omdat ze niet inzagen hoe ze ooit op Gandhi konden lijken. Uiteindelijk vond Attenborough zijn ideale vertolker in de nog onbekende Ben Kingsley en konden de opnamen beginnen. Het zou een van de meest spectaculaire productieperioden uit de filmgeschiedenis worden en Kingsley speelde de (met een Oscar bekroonde) rol van zijn leven.

Les Géants (Bouli Lanners, 2011)
NPO 2, 00.00-01.18 uur.

De 15-jarige Seth en zijn 13-jarige broertje Zak brengen de zomer door in een gehucht in de Belgische Ardennen. Soms belt hun moeder op, om te melden dat ze nog steeds niet komt. Een vader is nergens te bekennen. Wat doen twee jongens die aan hun lot zijn overgelaten? Gewoon, zichzelf auto leren rijden in de wagen van hun overleden opa, wiet roken, vuurtjes stoken. Rondhangen met Dany, een vriend uit de buurt. En veel pizza's eten. Maar dan raakt het geld op. Natuurlijk is Les géants - 'de reuzen'- een sprookje: de drie helden nemen het op tegen slechteriken, maken beproevingen door en ontmoeten zelfs een goede fee. Toch oogt de film ook realistisch. De vriendschap tussen de jongens en hun optimistische houding zijn sterk getroffen, alsof Lanners tienertijd nog vers in het geheugen ligt.

The Grand Budapest Hotel (Wes Anderson, 2014)
Film 1 Premiere, 23.50-1.25 uur.

Wes Anderson maakt van elke film iets feestelijks, geserveerd in het snelle tempo van iemand die niet kan wachten tot de verrassingen worden uitgepakt. Met The Grand Budapest Hotel heeft hij zichzelf overtroffen. Opnieuw creëerde hij een compleet eigen wereld, het Midden-Europese land Zubrowka ditmaal. Daar, hoog op een heuvel boven het kuuroord Nebelsbad, bevindt zich het hotel uit de titel. Het grootste deel van de film speelt zich af tijdens de vooroorlogse hoogtijdagen, wanneer het gebouw nog als een pompeuze roze suikertaart tegen de bergwand prijkt. Spil van het hotel is Monsieur Gustave (Ralph Fiennes, geweldig op dreef), de conciërge, die zich als een engel bekommert om het lot van zijn gasten. Gustave ontfermt zich ook over de jonge piccolo Zero (nieuwkomer Tony Revolori) en erft een kostbaar schilderij van een onder verdachte omstandigheden overleden aristocrate.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden