Ghana vangt twee gevangenen Guantánamo op

De Verenigde Staten hebben woensdag twee gedetineerden uit de militaire gevangenis in Guantánamo Bay naar Ghana gebracht. Het gaat om mannen uit Jemen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie bekendgemaakt.

null Beeld afp
Beeld afp

Obama heeft sinds zijn aantreden meer dan eens aangekondigd de gevangenis in Guantánamo Bay te zullen sluiten. In het cellencomplex in de Amerikaanse enclave op Cuba verblijven volgens cijfers van het departement nu nog 105 gevangenen.

De sluitingsplannen worden bemoeilijkt doordat het Amerikaans Congres dwarsligt, maar ook door de moeilijkheid om landen te vinden die de gevangenen willen opsluiten die niet naar hun thuisland terug kunnen worden gestuurd uit veiligheidsoverwegingen. De Verenigde Staten gaan verschillende landen af om opvang te regelen voor de gevangenen. Nederland is er één van maar ons land weigert tot frustatie van de Amerikanen tot nu toe.

Belofte
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International juicht het besluit tot de vrijlating van de twee mannen woensdag toe. 'De overdracht van de mannen van vandaag plus de vijftien anderen die we nog deze maand verwachten, zijn een teken dat president Barack Obama werk wil maken van de belofte om Guantánamo te sluiten voor hij vertrekt.'

De gevangenis ligt op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay in het zuidoosten van Cuba. Daar zitten mannen vast die volgens de Amerikanen veelal banden hebben met Al Qaida of de Taliban. Veel gevangenen hebben de Afghaanse nationaliteit. De mannen worden zonder vorm van proces vastgehouden.

De woensdag vrijgelaten gedetineerden zijn de Jemeniteten Mahmud Umar Muhammad Bin Atef en Khalid Muhammad Salih Al-Dhuby, die in het kader van 'een herzieningsproces' mochten vertrekken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden