Ghana furieus op Nederlander die drugsgebruik president meldde

Voor het eerst is een Nederlandse topdiplomaat in opspraak geraakt door de publicatie van geheime WikiLeaks-documenten. De Ghanese ex-president Jerry Rawlings heeft furieus gereageerd op een uitgelekt document waarin de toenmalige Nederlandse ambassadeur Hein Princen de VS meldt dat Rawlings mogelijk een drugsgebruiker is.

STIEVEN RAMDHARIE

AMSTERDAM - De ambassadeur in Accra bracht de VS hiervan op de hoogte na een tweedaags verblijf in 1997, samen met zijn vrouw, op het jacht van Rawlings. Dit blijkt uit een geheim diplomatiek bericht van de toenmalige Amerikaanse ambassadeur Edward Brynn dat nu door WikiLeaks is gepubliceerd.

'De vrouw van Princen zag onweerlegbaar bewijs van drugsgebruik door de president', meldde Brynn aan Washington na een gesprek met Princen. De opmerkingen van de Nederlanders hebben in Ghana veel stof doen opwaaien. Rawlings (64) staat internationaal in hoog aanzien omdat hij, als een van de weinige Afrikaanse leiders, niet eindeloos aan de macht bleef.

De oud-president, nu de gezant van de Afrikaanse Unie in Somalië, heeft fel uitgehaald naar het echtpaar. Hij ontkent ooit drugs te hebben gebruikt in de 19 jaar dat hij staatshoofd was. 'De opmerkingen van de heer en mevrouw Princen zijn ongegrond en kwaadaardig' en een poging zijn 'karakter en reputatie te besmeuren', aldus Rawlings. Zijn advocaat onderzoekt de mogelijkheid van juridische maatregelen.

Rawlings had woensdag een onderhoud met de Amerikaanse ambassadeur in Accra, maar het is onduidelijk of deze kwestie is besproken. De luchtmachtofficier pleegde in 1979 een coup, maar werd tot 2001 twee keer toe democratisch gekozen. Daarna trad hij terug. Hij reist nu als een wijs staatsman de wereld rond.

De gepensioneerde Princen, die ook ambassadeur was in Peru en Sri Lanka, wist tot gisteren niets van het uitlekken van het document en de commotie in Ghana. De oud-diplomaat noemt het uitje met Rawlings 'een bijzondere ervaring waarvoor ik vereerd was uitgenodigd te worden'. Hij wil verder niet reageren. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet ingaan op het WikiLeaks-bericht. 'Dat komt voor rekening van de Amerikanen.'

Princen werd in 1997 door Rawlings uitgenodigd voor een weekend op het presidentiële jacht in het Volta-meer. Rawlings nodigde soms een hoge diplomaat uit. De vorige hoge gast, twee jaar eerder, was de voorganger van Brynn. Rawlings stond erop dat Princen over het verblijf zou zwijgen. Princen zegt tegen de Amerikaanse ambassadeur dat hij de enige is die mag weten wat er was voorgevallen op Rawlings jacht.

'Perioden van energiek optreden werden gevolgd door het verdwijnen een halfuur lang van Rawlings', meldt de Amerikaanse ambassadeur later aan Washington. 'Na zijn terugkeer was hij wazig. Hij transpireerde flink.' Brynn zegt niet te twijfelen aan de analyse van Princen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden