Ggz-instelling More vervalste facturen

De Rotterdamse ggz-instelling More, die zich richt op Turkse cliënten, heeft voor bijna 30 duizend euro per behandeling facturen vervalst en ten onrechte ingediend bij een zorgverzekeraar.

ROTTERDAM - Dat blijkt uit een uitspraak van de Rotterdamse rechtbank, waar bestuurster Gizem K. donderdag werd veroordeeld tot terugbetaling van drie valse nota's van in totaal 85 duizend euro.


De zaak van de Rotterdamse instelling voor geestelijke gezondheidszorg hangt samen met die van psychiater Sinan G. Justitie verdenkt hem van een miljoenenfraude met uitkeringen en persoonsgebonden budgetten, waarvoor hij met patiënten opzettelijk valse diagnoses zou hebben opgemaakt. Die zaak moet nog worden behandeld.


De nu veroordeelde stichting More werd geleid door een voormalige patiënte van psychiater G. Hoewel zij geen opleiding of bevoegdheid had, werkte ze 'op therapeutische basis' als assistente van G., die cliënten naar haar doorverwees, vertelde ze de rechtbank. Op de declaraties werd de psychiater vermeld als hoofdbehandelaar.


'Achteraf kan ik niet zeggen dat het echt een behandeling was. Het was meer psychische ondersteuning', erkende Gizem K. Ze zou haar instructies via e-mail en telefoon hebben gekregen van haar voormalige psychiater, maar zegt de mails te hebben vernietigd om G. te beschermen.


De rechtbank vindt dat geen verzachtende omstandigheid. Als enig bestuurder van de zorginstelling had K. een eigen verantwoordelijkheid waardoor ze niet 'klakkeloos opdrachten van een derde kan opvolgen'. Door het bewijs te vernietigen, kan ze haar bewering bovendien niet staven, aldus de rechter.


Voor hoeveel cliënten K. heeft gefactureerd, is niet bekend. Alleen verzekeraar DSW trok in 2011 aan de bel over drie nota's en heeft een civiele procedure aangespannen om het geld terug te krijgen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft de toelating van More ingetrokken. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft de administratie in beslag genomen. De inspectie ontnam psychiater Sinan G. twee jaar geleden zijn bevoegdheid als arts en psychotherapeut, maar gaf die later terug in afwachting van de behandeling van zijn strafzaak. De dagvaarding daarvoor heeft hij nog niet ontvangen, zegt hij.


Volgens G. handelde Gizem K. alleen. Zij heeft hem juist misbruikt, zegt hij. 'Het was veel te gemakkelijk om de naam van een psychiater te gebruiken. Er zijn aanvragen en declaraties gedaan waar ik niets van wist.' Dat hij patiënten heeft doorverwezen, erkent hij. 'Ik vertrouwde erop dat zij mensen in dienst had die bevoegd waren. Je verwacht toch niet dat een bestuurder die zorg zelf gaat verlenen?' Geld van de patiënten heeft hij nooit gezien, zegt hij.


Dat geldt ook voor de andere verdenking. 'In die zaak wordt een bedrag genoemd van 4,7 miljoen. Zelfs als het om eentiende daarvan zou gaan, was ik na mijn vrijlating uit voorarrest geen dag meer hier gebleven. Maar ik ben gewoon hard blijven werken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.