GGZ Altrecht in opspraak na zelfmoord patiënte

De Utrechtse psychiatrische instelling ggz Altrecht heeft grote steken laten vallen rond de zelfmoord van een patiënte begin 2011. De vrouw werd opgenomen vanwege suïcidegevaar maar mocht onbegeleid naar buiten, waarna ze zelfmoord pleegde. De inspectie noemt dit besluit 'onnavolgbaar'.

Ggz Altrecht in Den Dolder Beeld Marcel van den Bergh/ de Volkskrant

Dat blijkt uit onderzoek van radioprogramma Argos dat vandaag wordt uitgezonden. Volgens een inspectierapport zijn er bij de instelling al langer problemen rondom suïcidepreventie en zal de afdeling van Altrecht in Zeist onder verscherpt toezicht worden gesteld als er voor 1 juli niets verbetert.

In februari 2011 wordt de psychiatrisch patiënte opgenomen op een gesloten afdeling in Zeist. Ze heeft een ernstige depressie en psychotische verschijnselen. De dag daarvoor heeft ze een afscheidsbrief geschreven, pillen klaargelegd en laten weten zich voor de trein te willen gooien. Bij de opname adviseert de crisisdienst om - als de vrouw weg wil - een inbewaringstelling aan te vragen. Ze vinden dat ze binnenshuis moet blijven omdat ze suïcidaal is.

Maar de psychiater in Zeist legt dat advies naast zich neer. De patiënte vertelt haar dat ze verder wil met haar leven. Na dat gesprek vindt de psychiater dat ze niet suïcidaal meer is en zegt haar drie keer per dag onbegeleide vrijheden toe. Een dag later meldt de patiënte tegen een nieuwe behandelaar dat ze 'blij' is dat ze nog in leven is. Die geeft haar daarop nog meer vrijheden.

Wandelen
Drie dagen na de opname zegt de patiënte dat ze met een vriendin gaat wandelen. De vriendin wordt echter door niemand gezien, aldus het inspectierapport. De vrouw verlaat de afdeling en pleegt zelfmoord.

In een intern rapport stelt Altrecht aanvankelijk dat adequaat is gehandeld en dat de patiënte de hulpverlening 'om de tuin heeft geleid'. Pas nadat de familie een half jaar later een klacht indient, meldt Altrecht het geval bij de inspectie en geeft dan alsnog toe dat de risicotaxatie door de psychiater niet goed was.

Verscherpt toezicht
De inspectie dreigt uiteindelijk met verscherpt toezicht, ook omdat er al langer zorg is rond het voorkomen van suïcides door de instelling. Zo laten rapportages over suïcides lang op zich wachten en wordt er soms te weinig naar eigen fouten gekeken. Ook is er weinig zicht op verbetering.

Altrecht wil vanwege privacy niet reageren. Wel zegt de instelling dat een plan van aanpak is gemaakt, goedgekeurd door de inspectie, om suïcidepreventie te verbeteren. Dit plan zal volgens Altrecht voor de zomer zijn ingevoerd. Verder is toenmalig geneesheer-directeur Martin Roeten op eigen verzoek weer als psychiater gaan werken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden