GGD: zelfmoord-oproepen Twents probleem

De GGD Twente beschouwt de zelfmoord-oproepen van twaalf meisjes uit Enschede op internet als een ‘Twents probleem’. Het is volgens een woordvoerder niet duidelijk of elders in Nederland ook tieners elkaar via chatboxen en internet aansporen zelfmoord te plegen....

ANP

De academische centra voor kinder -en jeugdpsychiatrie in Leiden en Groningen kunnen vooralsnog niet aangeven of in Nederland meer kinderen een poging tot zelfdoding doen na oproepen op internet. Een woordvoerder in Groningen liet weten door het incident in Enschede ‘geschokt’ te zijn. Hij hoopt dat er geen sprake van een trend is.

In het psychiatrisch centrum Karakter in Almelo is ten minste één meisje opgenomen dat ook meedeed aan deze hype. Volgens de GGD-woordvoerder lijkt geen van de twaalf deelnemers daadwerkelijk een zelfmoordpoging te hebben gedaan.

Twaalf meisjes uit Enschede riepen elkaar begin dit jaar via chatboxen op zelfmoord te plegen. Scholen en de hulpverlening hebben dat maandenlang verzwegen, uit angst dat ook andere jongeren op een idee zouden worden gebracht, zo werd deze week door de Twentsche Courant Tubantia naar buiten gebracht.

Het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Groningen, dat een psychiatrisch centrum voor kinderen heeft, zegt dat pubers vatbaar zijn voor imitatiegedrag. ‘Hoewel ook jongeren uit andere delen van het land via chats en weblogs van de oproepen kennis hebben kunnen nemen, is ons uit niets gebleken dat dit ook elders in Nederland tot problemen heeft geleid', zei de voorlichter van het UMC in Groningen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden