GGD wil verslaafden in eigen wijk opvangen

De 3200 drugsverslaafden in Rotterdam moeten hun heroïne en cocaïne zoveel mogelijk thuis gaan gebruiken, in de wijk of deelgemeente waar ze wonen....

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

Deze plannen vormen het belangrijkste onderdeel van een experiment van de Rotterdamse GGD met een nieuw drugsbeleid. De GGD wil in de hele stad een netwerk opzetten van kleinschalige projecten. In alle twaalf deelgemeenten komen ruimten waar verslaafden ongestoord drugs kunnen gebruiken. Drugstoeristen en junks van buiten de stad moeten met straffe hand door de politie uit Rotterdam worden geweerd.

Met de nieuwe aanpak, onder de titel Verantwoord Schoon in Rotterdam, wil de GGD de drugsoverlast in de stad terugbrengen tot aanvaardbare proporties. In de stad zijn nu circa vierhonderd dealpanden, voor het grootste deel in Rotterdam-West. Als de proef aanslaat, kan dat aantal volgens de GGD tot honderd worden gereduceerd.

De dealers die overblijven, moeten zich houden aan allerlei afspraken met de autoriteiten en de gezondheidsdienst. In ruil daarvoor mogen zij voor 7500 gulden bruto per maand 'gecontroleerd' drugs verkopen aan junks.

Volgens de GGD heeft de nieuwe methode zowel maatschappelijke als medische voordelen. Door de spreiding van het aantal verslaafden over de deelgemeenten zijn zij minder nadrukkelijk in het straatbeeld aanwezig. Daarnaast wordt de drugsmarkt gereguleerd en kan de hulpverlening gebruikers onder medische controle gehouden. 'Het omruilen van spuiten bijvoorbeeld heeft daardoor meer kans van slagen', zegt M. Schoonderwaldt, die het project begeleidt.

Verantwoord schoon in Rotterdam is een poging om via de aanbodzijde greep te krijgen op de gebruikersmarkt. Volgens de GGD is deze 'pragmatische' aanpak snel nodig omdat discussies over gedogen en vrije verstrekking van heroïne geen recht doen aan de Rotterdamse situatie. 'Of we het leuk vinden of niet; per dag gaat er hier in de stad tussen de 1,5 en 2 kilo harddrugs om', zegt Schoonderwaldt. 'De jaaromzet van de lokale drugsmarkt is 77 miljoen gulden. Dat biedt mogelijkheden tot sturing', aldus de medewerker van de GGD.

De dienst heeft voor een aantal ideeën leentjebuur gespeeld bij de Junkiebond Rotterdam. Deze pleit al jaren voor een keurmerk voor dealers die betrouwbaar zijn, oog hebben voor de morele en medische aspecten van drugsgebruik en bereid zijn kwalitatieve waar te leveren tegen vaste prijzen.

De bond heeft al langer panden waar junks met elkaar samenleven en vaste dealers onder toezicht elke dag drugs komen verkopen. Ook de GGD experimenteert hiermee. Tot nu toe zijn de ervaringen niet onverdeeld positief. In acht van de tien 'drugshuizen' liep het verkeerd. Er ontstond toch te veel overlast voor de omwonenden en de junkies en de leveranciers hielden zich niet aan de voorwaarden.

Alleen in Spangen en Bospolder-Tussendijken loopt het initiatief nog steeds met succes. Beide wijken 'zorgen' zo voor hun eigen drugsverslaafden. De GGD is niet bang voor nieuwe tegenvallers. Volgens de dienst is voldoende van de fouten geleerd.

De GGD benadrukt dat de plannen nog pril zijn. De afgelopen dagen werden ze voor het eerst met burgemeester Peper en de deelgemeenten besproken. De komende maanden gaat de GGD met de plannen op tournee om een breed draagvlak voor de nieuwe aanpak te krijgen.

Zeker is wel dat er veel kritiek zal komen uit welvarende wijken als Kralingen en Hilligersberg. Tot nu toe merken bewoners daar weinig van drugsproblemen. In de toekomst zullen ook deze wijken junks binnen hun grenzen moeten gaan opvangen om zwaarder belaagde buurten als Delfshaven lucht te geven.

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam en partijen in de Tweede Kamer reageerden donderdag afwachtend. Volgens het OM is er vooralsnog alleen sprake van 'een gedachtenwisseling'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden