NIEUWSTestlocatie Utrecht

GGD Utrecht bouwt XL-testlocatie bij de Jaarbeurs

De GGD regio Utrecht is vrijdag begonnen met de bouw van een extra grote coronatestlocatie, een zogeheten XL-teststraat, op een parkeerterrein van de Jaarbeurs Utrecht. Half november gaat deze locatie open met ruimte voor zeker veertig teststraten.

Charlotte Huisman
Een van de grotere testlocaties in Vijfhuizen. 
 Beeld Arie Kievit
Een van de grotere testlocaties in Vijfhuizen.Beeld Arie Kievit

De bedoeling is dat er daarna meer van deze mega-testlocaties openen, waar per dag drie- tot vijfduizend tests kunnen worden afgenomen. Behalve met de reguliere PCR-tests wordt er ook met sneltests op het virus getest.

Voor de opzet van de extra grote testlocatie in Utrecht werken de GGD regio Utrecht, het ministerie van Volksgezondheid en de gemeente Utrecht samen met werkgeversorganisatie VNO NCW, GGD Amsterdam en de Jaarbeurs. ‘Om de toenemende vraag naar coronatests aan te kunnen, schaalt GGD regio Utrecht komende periode flink op. Met deze XL-testlocatie spelen we hierop in’, zegt directielid Judith Luddding van de GGD regio Utrecht. De locatie is te bereiken met de auto, per fiets of lopend.

Ook in andere gemeenten zoekt het ministerie van Volksgezondheid nu naar plekken voor de XL-teststraten. Hiermee moet worden voldaan aan de groeiende vraag naar coronatests. Het valt niet mee goede locaties te vinden waar veel auto’s soepel in en uit kunnen rijden, en die bij voorkeur ook per fiets bereikbaar zijn. Ook enigszins medisch geschoold personeel dat de tests moet afnemen, is schaars. Daarom worden nu ook militairen getraind, die deze XL-locaties in elk geval in de opstartfase gaan bemensen.

Wachttijd

Vanaf eind augustus liep de wachttijd op een coronatest op vanwege een tekort aan laboratoriumcapaciteit. Toen die capaciteit begin oktober op orde was, was het wachten op de GGD’s om de afnamecapaciteit van hun teststraten te vergroten. Inmiddels is de wachttijd voor een coronatest en de uitslag ervan op de meeste plekken weer binnen de afgesproken limieten van twee keer 24 uur.

Maar de verwachting is dat de vraag naar tests alleen maar verder zal oplopen. Nu is er capaciteit voor de afname van 60 duizend tests. Begin december moeten dat er 80 duizend per dag zijn, belooft voorzitter André Rouvoet van de koepelorganisatie GGD GHOR. De GGD’s zijn daarom bezig bestaande teststraten uit te breiden en nieuwe aan te leggen.

De GGD Hollands Midden heeft in Leiden nu waarschijnlijk de grootste teststraat in het land, met dertien lanen. Daar kunnen dagelijks 2.600 tests worden afgenomen. Maar die koppositie raakt zij kwijt als de XL-teststraten opengaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden