vier vragen overtuberculose

GGD test 300 mensen in Hengelo op tbc na tientallen besmettingen. Hoe gevaarlijk is de bacterie?

Ongeveer driehonderd mensen uit de regio Hengelo worden getest op tuberculose (tbc). Het onderzoek volgt nadat een student van het ROC van Twente eind oktober de diagnose besmettelijke longtuberculose kreeg. De student uit Hengelo is behandeld en maakt het goed, meldt de GGD Twente. Wel zijn 44 anderen in de omgeving van de student besmet met de tbc-bacterie.

Mycobacterium tuberculosis, de bacterie die tbc veroorzaakt, nestelt zich in de longen.  Beeld Science Photo Library
Mycobacterium tuberculosis, de bacterie die tbc veroorzaakt, nestelt zich in de longen.Beeld Science Photo Library

Wat is tuberculose?

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Meestal nestelt de bacterie zich in de longen, maar hij kan ook andere plekken in het lichaam aandoen zoals het hart of de lymfeklieren. Typische klachten bij tuberculose zijn veel en langdurig hoesten, vermoeidheid, koorts en gebrek aan eetlust. In een later stadium kan iemand bloed ophoesten. Verspreiding van tbc gaat via de lucht. Een patiënt met besmettelijke longtuberculose hoest de bacterie op. Als iemand anders de bacterie vervolgens inademt, kan hij of zij besmet raken.

Hoe vaak komt het voor en hoe gevaarlijk is het?

Tuberculose komt jaarlijks in Nederland bij ongeveer achthonderd mensen voor. Hier is de ziekte goed te behandelen. Wereldwijd is tbc een veel groter probleem, met jaarlijks tien miljoen besmettingen en 1,5 miljoen doden.

Hoeveel mensen rondom de student van het ROC van Twente zijn besmet?

Uit huid- en bloedtesten onder 150 contacten van de student bleek dat nog eens 44 mensen de bacterie hebben opgelopen. De GGD gaat nu nog 150 extra mensen onderzoeken op tbc. ‘Een student komt met veel mensen in contact, daarom is dit een relatief groot onderzoek’, zegt een woordvoerder van de GGD Twente. ‘Bij een oudere met minder sociale contacten zijn dit soort onderzoeken doorgaans kleinschaliger.’ Het is nog onbekend hoe de student zelf de bacterie heeft opgelopen.

Worden al die geïnfecteerde mensen ook ziek?

Nee. Meestal blijft een tbc-besmetting beperkt tot een ‘slapende bacterie’ die niet voor klachten zorgt en niet besmettelijk is. Gemiddeld loopt maar 5 tot 10 procent van de mensen met de bacterie ook echt tbc op. Doordat de geïnfecteerde mensen rondom de student nu behandeld worden met medicijnen daalt dat risico nog verder.

Meer over de strijd tegen tuberculose:

Aan de grenzen van Europa rukt een oude vijand op: tuberculose. De ziekte veroorzaakt wereldwijd meer doden dan malaria en hiv. Waarom is deze bacterie zo moeilijk te bestrijden?

Vaccinatie: de truc die levens redt
Voor iedereen die het even vergeten is of niet meer weet hoe het precies zit: bekijk hier hoe vaccineren ons beschermt tegen gevaarlijke ziektes als polio, rode hond en tyfus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden