NIEUWSTESTSTRAAT SCHIPHOL

GGD’s verzetten zich tegen het breed testen op corona zonder klachten

De GGD’s verzetten zich tegen het breed testen op corona van mensen die geen gezondheidsklachten vertonen. Een proef zoals de teststraat op Schiphol kan averechts werken, zegt André Rouvoet, voorzitter van de GGD-koepelorganisatie.

De GGD op Schiphol controleert reizigers uit Zuid-Europa op het Covid-19 virus. Alles op vrijwillige basis.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

De corona-teststraat op Schiphol waar reizigers uit risicolanden zich kunnen laten testen, ook als ze geen gezondheidsklachten hebben, kan een grote toeloop op de teststraten in de rest van het land veroorzaken. Voorzitter André Rouvoet van de GGD-koepelorganisatie sluit zich aan bij de richtlijn van gezondheidsdienst RIVM, die voorschrijft dat testen zonder klachten niet bijdraagt aan de bestrijding van corona. 

Het ‘asymptomatisch’ testen zou volgens Rouvoet beperkt moeten blijven tot de twee lopende proeven: met de teststraat op Schiphol en de corona-app. ‘Daaruit moet nog blijken of in die situaties het testen zonder klachten zin heeft.’

Het voorstel van het kabinet om bij een uitbraak in verpleeghuizen wekelijks alle bewoners te testen, is volgens Rouvoet van een andere orde. ‘Dat is risicogestuurd.’

De wachttijden voor een coronatest liepen de afgelopen week flink op. Bij tweederde van de ruim honderd testlocaties konden aanvragers niet binnen 48 uur terecht. Behalve een tekort aan testmateriaal speelt volgens de GGD’s ook mee dat steeds mensen zonder klachten om een test vragen, wat nadrukkelijk niet de bedoeling is. GGD-directeur Sjaak de Gouw schat dat dagelijks duizend mensen ‘liegen’ dat zij symptomen hebben, om toch voor een test in aanmerking te komen.

Onderwijs

Het aantal aanvragers voor een testafspraak is sterk gestegen tot ruim 160 duizend vorige week. De lange wachttijden leiden tot grote problemen in bijvoorbeeld het onderwijs, waar leraren met klachten lang moeten thuisblijven in afwachting van de uitslag.

Daarbij vreest Rouvoet dat massaal testen een gevoel van schijnveiligheid kan geven dat averechts kan uitpakken: dat degenen die zich hebben laten testen en negatief zijn bevonden zich bijvoorbeeld niet meer aan de afstandsregel houden - ook niet bij een bezoek aan hun opa en oma.

Rouvoet, voormalig minister voor de ChristenUnie, is sinds 1 augustus voorzitter van GGD GHOR. De 25 GGD’s die onder deze koepel vallen, worden door de gemeenten in hun regio aangestuurd. Maar in de coronacrisis krijgen zij ook opdrachten van coronaminister Hugo de Jonge.

Rouvoet noemt de samenwerking met de minister ‘uitstekend’, maar vindt wel dat de politiek zich nu te veel bemoeit met de details van de uitvoering, en dat er telkens nieuwe richtlijnen komen voor het testen en het bron- en contactonderzoek (BCO). ‘Een half jaar geleden kende niemand de term BCO en inmiddels heeft zowat iedereen er een opvatting over hoe dit moet worden uitgevoerd en hoe lang dit onderzoek moet duren. We kunnen dit beter aan onze infectieartsen overlaten.’

Meer over het testbeleid

Directeur GGD regio Utrecht: ‘Het lijkt soms bijna een sport om af te geven op de GGD’
De GGD’s moeten opschalen, maar het testbeleid hapert nu al. Kunnen ze het wel aan? Directeur Jaap Donker van de GGD regio Utrecht: ‘Soms hoor ik echt onware verhalen.’

Microbioloog Suzan Pas: ‘Een lab is gebaat bij rust, reinheid en regelmaat. Maar dat is lastig nu’
Waar het testen, traceren en isoleren eerst stukliep op gebrek aan capaciteit bij de GGD, kampen laboratoria nu met te weinig materiaal. Suzan Pas, medisch moleculair microbioloog bij laboratorium Microvida, wijst erop dat ook haar analisten uitgeput raken.

Teststraten overbelast, maar straks voorrang voor leraren, agenten en het zorgpersoneel
Leraren, agenten en zorgpersoneel moeten voorrang krijgen bij een coronatest. Dat dwong de Tweede Kamer donderdag af. Terwijl uit nieuwe cijfers van de GGD’s blijkt dat teststraten nu al fors overvraagd worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden