nieuws

GGD presenteert plan om vanaf mei tot 1,5 miljoen mensen per week te kunnen vaccineren

Hulp van Defensie en het Rode Kruis. Ruimere openingstijden. Een opgevoerd priktempo. En nog eens 80 vaccinatielocaties erbij – van 60 nu tot 140 straks. Op deze manier moet het voor de GGD’s mogelijk zijn om vanaf mei 1,5 miljoen vaccinaties per week te zetten, ongeveer net zo veel als er de afgelopen twee maanden in totaal zijn gezet.

Michiel van der Geest
Rode Kruis-hulpverleners helpen bij de vaccinaties in Den Haag. Beeld Arie Kievit
Rode Kruis-hulpverleners helpen bij de vaccinaties in Den Haag.Beeld Arie Kievit

Dat zegt André Rouvoet, voorzitter van het samenwerkingsverband van de GGD’s, in een interview in de Telegraaf. Daarmee heeft de GGD ‘flinke overcapaciteit’, zegt Rouvoet. ‘We hadden zelf een plan gemaakt om eind juni opgeschaald te hebben naar de 700.000 prikken per week. Maar vanuit de minister is nu de vraag gekomen om ook dat weer meer dan te verdubbelen.’

In totaal verwacht Nederland het tweede kwartaal tussen de 16 en 17 miljoen vaccins: 7,8 miljoen van BioNTech/Pifzer, zo’n 4 miljoen van AstraZeneca, 1,4 miljoen van Moderna, en ook nog 3 miljoen van Janssen, het vaccin dat hoogstwaarschijnlijk donderdag door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) wordt goedgekeurd en dat als grote voordeel kent dat er maar één prik van nodig is.

Piekleveringen

Over een kwartaal gezien betekent dat gemiddeld minder dan 1,5 miljoen prikken per week, die ook nog eens door verschillende organisaties worden gezet. Behalve de GGD’s vaccineren ook de huisartsen (mensen met een medische indicatie bijvoorbeeld), en de zorginstellingen (hun eigen medewerkers).

De capaciteit van 1,5 miljoen prikken per week bij de GGD’s is dan ook vooral bedoeld om de momenten te kunnen opvangen dat er veel vaccins tegelijkertijd binnenkomen. Naarmate het tweede kwartaal vordert, nemen namelijk ook de geleverde hoeveelheden vaccins toe. Zo zal de levering van het Janssen-vaccin vanaf april beschikbaar zijn, maar nog niet direct in grote hoeveelheden. Die zullen zich opbouwen, zoals ook met de eerder toegelaten vaccins het geval was.

Waarschijnlijk levert alleen farmaceut Pfizer heel gelijkmatig. Vanaf april ruim 500 duizend per week, tweette minister Hugo de Jonge vorige week. Vanavond, na de persconferentie, stuurt De Jonge weer een uitgebreide brief naar de Kamer, met meer details over precieze leveringen en planning.

Voor 1 juli

Sinds zaterdag kunnen 75-79-jarigen een uitnodiging voor een vaccinatie in de bus krijgen, op volgorde van leeftijd. In twee weken tijd moeten dan alle 812 duizend mensen die in de leeftijdsgroep vallen de brief van het RIVM hebben gekregen. Zij kunnen voor de komende weken, met mogelijk uitloop tot in april - een afspraak maken.

Nu zijn er in Nederland 1,6 miljoen prikken gezet. Minister De Jonge gaat ervanuit dat eind deze maand dat aantal is opgelopen tot 3 miljoen. Voor 1 juli zou dan elke Nederlander die dat wenst ten minste één vaccinatie moeten hebben gehad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden