GGD onderzoekt hulp aan gezin Tolbert

De GGD in Groningen onderzoekt welke rol de verschillende hulpverleningsinstanties hebben gespeeld bij de begeleiding van het gezin in Tolbert, waarvan maandag een vierjarig meisje en een tweejarig jongetje door geweld om het leven kwamen....

ANP

Dat heeft een woordvoerder van de GGD woensdag bekendgemaakt.

‘Het gaat om het in kaart brengen van de hulpverlening rondom het gezin’, benadrukt de zegsman. Of de hulpverlening aan het gezin gefaald heeft, kan de dienst niet beoordelen. ‘Wij kunnen als GGD geen oordeel vellen over de kwaliteit van de hulpverlening.’

De afgelopen jaren is het gezin geregeld in aanraking gekomen met diverse hulpverlenende instanties. De Kinderbescherming had in 2003 en 2004 enkele malen contact met de moeder en de biologische vader van de kinderen. In 2005 uitte de biologisch vader via het Advies en Meldpunt Kindermishandeling zijn bezorgdheid over de nieuwe vriend van zijn ex-vriendin. Deze 46-jarige man heeft de kinderen vermoedelijk om het leven gebracht.

De Inspectie Jeugdzorg stelt vooralsnog geen onderzoek in naar het handelen van Bureau Jeugdzorg Noord-Holland, waarmee de moeder die tot voor kort in Haarlem woonde, in 2004 contact had gezocht. Het bureau zag geen reden voor ondertoezichtstelling van het gezin en de moeder zag af van hulp op vrijwillige basis. Wel doet Jeugdzorg zelf onderzoek naar de gang van zaken. Wanneer de resultaten daarvoor aanleiding geven, kan de inspectie alsnog ingrijpen.

De inspectie gaf woensdag aan dat ‘iedere steen boven moet komen’ en dat Jeugdzorg moet bekijken welke afwegingen zijn gemaakt om de veiligheid van de kinderen te garanderen.

Jeugdzorg Noord-Holland was eerder ook betrokken bij het gezin van de vermoorde Alphense kleuter Savanna. Na behandeling van de moeder achtte het bureau, dat het toezicht en de begeleiding van het gezin voor zijn rekening nam, haar weer in staat het kind zelf op te voeden.

De politie vond het lijkje van de 3,5 jaar oude Savanna in september 2004 in de kofferbak van haar moeders auto. De moeder en stiefvader werden veroordeeld wegens doodslag en mishandeling. De inspectie bracht naar aanleiding van de zaak een uitermate kritisch rapport over Jeugdzorg Noord-Holland uit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden