Update

GGD heeft Hofnarretje intensief gecontroleerd

AMSTERDAM De GGD Amsterdam heeft intensief gecontroleerd bij de vestigingen van kinderdagverblijf Het Hofnarretje, dat door de misbruikaffaire in opspraak is geraakt. Uit de recente inspectierapporten rijst niet het beeld van een organisatie die stelselmatig de regels aan haar laars lapt. Wel stuitten de inspecteurs op problemen, die een aantal keer aanleiding waren om het stadsdeel te manen in te grijpen.

null Beeld anp
Beeld anp

Vaak ging het om de reglementen voor de oudercommissie, die niet op orde waren. Daarnaast werden verklaringen van goed gedrag te laat door het personeel ingeleverd. De belangrijkste kritiek betrof de werkroosters: de GGD vroeg zich in een enkel geval af of er op bepaalde momenten voldoende personeel voorhanden was. Die problemen bleken bij latere inspecties opgelost.

Geen handhaving
Als de GGD problemen opmerkt, adviseert ze de overheid al dan niet met spoed in te grijpen, in dit geval het stadsdeel Zuid. In de meest recente rapporten staat steevast: 'Advies aan Stadsdeel Zuid ten aanzien van handhaving: geen handhaving.'

Robert M, de hoofdverdachte, werkte van februari 2007 tot juni 2009 in dependances van Het Hofnarretje.

Goed gescoord
In nieuwsbrieven die het crèchebedrijf verspreidde, wordt telkens gemeld dat inspecties goed zijn verlopen. 'Op alle punten hebben we een voldoende gescoord', staat in de nieuwsbrief van maart 2010. 'Alleen over het huishoudelijk reglement van de oudercommissie was de GGD niet tevreden.'

Daarnaast liet de organisatie naar eigen zeggen 'externe audits' uitvoeren door gespecialiseerde bureaus. Ook deze waren tevreden over Het Hofnarretje, staat in diverse nieuwsbrieven. Eén keer wordt adviesbureau Deloitte genoemd als auditor. Maar Deloitte laat na intensief speurwerk weten niets van een dergelijk onderzoek terug te vinden in haar archief.

Papierwinkel
De controle op kinderdagverblijven is vooral een papierwinkel. De crèches moeten aan honderden regels en regeltjes voldoen. Inspecteurs van de GGD komen een keer per jaar poolshoogte nemen. Tot vorig jaar deden ze dat op afgesproken datum. Sinds dit jaar vallen ze onverwacht binnen. Als de inspecteurs op onvolkomenheden zijn gestuit, komen ze vaker.

Uit een rapport van de landelijke inspectie uit 2007 blijkt dat de handhaving in de helft van de gemeenten niet op orde is. Die is onder de maat of te laat. Of dat in Amsterdam het geval is, blijkt niet uit het rapport.

Niet meer aangekondigd
Volgens Sonja Kloppenburg van de landelijke GGD is hierover aan de bel getrokken bij de gemeenten. Het heeft ertoe geleid dat sinds september 2009 de inspecties veelal niet meer worden aangekondigd. 'Dit geeft een realistischer beeld van de dagelijkse praktijk dan een bezoek op afspraak.'

Gjalt Jellesma van Boink, de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang, verwijt de overheid het toezicht op de kinderdagverblijven veel te bureaucratisch te organiseren. 'Ook nu wordt er meteen weer geroepen dat er meer regels moeten komen. Ik zeg juist: Schrap de helft van de regels. Die regels die overblijven, moeten goed worden gehandhaafd, met zo nodig strenge straffen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden