Gezwalk van Bijvanck en Schilp

De heren Bijvanck en Schilp lopen in de krant van zaterdag 28 mei (Binnenland) min of meer vooruit op het einde van het project NHM.

Tevens lijken zij alvast het zinkend schip te verlaten, nu ook in hun ogen de locatie Soestdijk te weinig politiek draagvlak zal krijgen.

Een eindeloos gezwalk van de heren, met name van Schilp die het meest in de publiciteit kwam.

Ze hebben het project geheel naar eigen hand gezet en daarmee genegeerd wat de Tweede Kamer en de minister voor ogen hadden.

Het begon er al mee dat de historische canon door de heren terzijde werd geschoven, zij hadden een beter (thematisch) ordeningsprincipe.

Zij schoven het ontwerp van Francien Houben en de samenwerking met het Openluchtmuseum terzijde. Zij moesten zonodig een krap en onduidelijk pand bij de John Frostbrug aan de Rijnkade in Arnhem betrekken. Hoopten de heren toen al op een verhuizing naar de Randstad?

Ze werden teruggefloten door de politiek. Een beetje Raad van Toezicht had toen de beide directeuren ontslagen en was opnieuw begonnen op de uitgangspunten. Toen kwam er gerommel over een veel te dure parkeergarage, waar de gemeente Arnhem uiteindelijk een acceptabele oplossing voor heeft geboden.

Vervolgens billijkte Schilp tot overmaat van ramp ook nog een mogelijk flinke bezuiniging van staatssecretaris Zijlstra. Die hoefde alleen maar in te koppen, en weg was het gebouw voor het museum.

De heren kwamen wel terecht waar ze altijd wilden zijn: in de Randstad, waar ze toch meestal al zaten.

Twee heren die hun eigen spel spelen en er een potje van maken.

Arnhem, de Tweede Kamer en de minister hebben het nakijken. Nu weer.

Tenzij de Raad van Toezicht alsnog de heren ontslaat en opnieuw begint: in Arnhem, bij het Openlucht Museum en met een gebouw dat wordt gefinancierd door de provincie Gelderland van de NUON miljarden.

Is daar ook een goede bestemming aan gegeven.

Jan Olimulder, Arnhem

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden