Gezond?

Salmonella in eieren, kwik in vis, hormonen in vlees, schoonmaakmiddel in melk en babyvoeding. En nu slaat de gekke-koeienziekte toe....

B. Bruggink, voorlichter van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: 'In het algemeen is ons eten gezond, vergeleken met dat in het buitenland. De produktie van voedsel is goed georganiseerd en hygiënisch. Je kunt veilig een pak melk uit het schap pakken en fruit kopen. Bij de producenten heerst een groot bewustzijn op het gebied van gezondheid en produktiecontrole. Doordat we grootschalig produceren, zijn affaires ook al gauw grootschalig.'

H. van Boven, directeur Nederlandse Vegetariërsbond in Hilversum: 'Je hebt gezonde en minder gezonde produkten. Gezond is: onbewerkte produkten als groenten en fruit, en volkoren-produkten, maar diepvriesschotels kunnen ook verantwoord zijn. Minder gezond zijn extreem eiwitrijke vetten en produkten met weinig voedingsvezels. De consument stelt zelf zijn menu samen. Sommige produkten zijn gevoeliger voor bederf en besmetting. Dat zijn dierlijke produkten. Die komen ook vaak in opspraak: denk maar aan eieren met salmonella en vlees met bepaalde hormonen of dierziekten.'

A. de Jong, chef-kok van het restaurant van de Tweede Kamer, door de vroegere parlementaire journalist Henry Faas 'het slechtste restaurant ten westen van het IJzeren Gordijn' genoemd: 'Gekke koeien. Ik vind het maar een raar verhaal, want er is zoveel controle op het voedsel. Normaal is alles toch voor mekaar. Tournedo's worden hier het meest gegeten. Ik mag niet zeggen wie hier de grootste lekkerbek is.'

Frederike de Jong, diëtiste en filosofe in Amsterdam, verleent hulp bij eetproblemen: 'Ik denk dat je met een gerust hart je voedsel kunt kiezen. Er is een behoorlijke controle, maar die is niet sluitend. Risico's loop je altijd. Of we gezond eten is een andere vraag. Het beeld van goede voeding wordt ingegeven door de commercie. Ik merk in de praktijk dat veel mensen geen goed beeld hebben van wat gezonde voeding is. Dat heeft twee gevolgen: ze gaan chaotisch eten, omdat ze het niet meer weten. Of ze worden nonchalant: het maakt toch niks uit. Wil je gezond eten, dan wordt er heel wat van je gevraagd.'

Frenky van Hoefen, werkt bij De Natuurwinkel aan de Amsterdamse Weteringschans: 'Het kan gezonder, namelijk zonder toevoegingen, zonder doorstralen. Er zijn veel overbodige toevoegingen, zoals kunstmest en pesticiden. De Nederlander begint wel gezonder te eten. Kijk naar het assortiment bij Albert Heijn. Dat geeft een beeld van wat de Nederlander eet. Hij begint enigszins kritisch te worden over al of niet bespoten groenten. Dat zie je terug. Meer buitenlands voedsel. Ook de reformafdelingen worden groter bij de supermarkt.'

Mevrouw A. de Groot, heeft net boodschappen gedaan in De Natuurwinkel: 'De meeste mensen eten niet gezond. Ze weten niet eens wat ze in hun mond proppen. Ik vind dat mensen verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun gezondheid, voor zichzelf, voor hun partner en hun kinderen. Kijk eens naar die snackbars op het Leidseplein. Het is toch gruwelijk wat daar als eetwaar wordt verkocht!

T. Bouwens, smulpaap in Venlo: 'Het voedsel in Nederland is prima en rijk gesorteerd. Ik eet alles wat fout is: een flinke steak gaat er wel in. Als je geboren wordt, begint het toneel: het doek gaat op. Je weet op zeker moment dat het ook weer zal vallen, maar je weet niet wanneer, net zo min als de manier waarop het valt. Wat zou ik me druk maken?'

Mevr. W. Meyer, kinderarts in een Amsterdams kinderdagverblijf: 'Het aanbod is gezond, gevarieerd en oogstrelend. De consumptie is minder gezond. Er zijn genoeg gezonde artikelen, als je er maar goed op let. Op variatie, calorische waarde en vitaminen. Maar de winkelwagentjes zijn niet zo gezond gevuld. De kinderen hier zijn gemiddeld goed gevoed. Kinderen hebben een selectief eetpatroon, wat ze niet kennen, eten ze niet. Ik stel hoge eisen aan de presentatie van de maaltijden.'

Midas Dekkers, bioloog, schrijver, tv-programmamaker: 'Ons eten is hartstikke goed. Wat de volksgezondheid het meest bedreigt, zijn de zorgen die we ons maken over ons voedsel. We krijgen zoveel adviezen over wat we zouden moeten doen, en dat zijn per definitie de dingen die we niet willen doen, dat we die adviezen dus niet opvolgen. Daardoor blijven we ons zorgen maken en dat is veel slechter voor onze maag dan al die rommel die erin terecht komt.'

Henk Thomas

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden