Gezondheidszorg zit 600 miljoen boven de raming

Dit jaar vallen de kosten voor de gezondheidszorg zeshonderd miljoen hoger uit dan het vorige kabinet Lubbers 3 had beoogd....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Anders dan andere jaren hoeft dit tekort volgend jaar echter niet te worden aangezuiverd door tariefsverlagingen en budgetkortingen. Minister Zalm van Financiën is bereid de overschrijding van zeshonderd miljoen te slikken.

Zalm gaat ervan uit dat het kabinet niet gebonden kan worden aan afspraken om tegenvallers te compenseren, die onder een vorig kabinet zijn gemaakt. De budgetdiscipline die de bewindslieden hebben afgesproken, is zo streng, dat de tegenvallers van 1995 gemakkelijk kunnen worden weggewerkt, verwacht minister van Financiën Zalm.

Het kabinet rekent erop dat de kosten voor medicijnen als gevolg van de Prijzenwet met zevenhonderd miljoen gulden omlaag kunnen. Ook voor hulpmiddelen wordt op den duur een kostendaling verwacht.

Specialisten, ziekenhuizen en verzekeraars zijn momenteel druk bezig per regio afspraken te maken over de omvang en kosten van de hulp.

Daar komt nog bij dat de verzekeraars de komende jaren steeds meer risico gaan lopen. Zij kunnen er niet langer vat op rekenen dat de centrale kas van de verzekering bijspringt als de kosten hoger uitvielen dan was afgesproken.

De overheid rekent erop dat de verzekeraars de kosten scherper zullen bewaken als ze bij overschrijding van hun budget zelf voor de schade moeten opdraaien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden