NieuwsGezondheidsrisico's Sint Maarten

Gezondheidsrisico’s vuilstort Sint Maarten blijven onbekend, ondanks onderzoek

Het RIVM heeft niet kunnen achterhalen wat de gezondheidsrisico’s zijn bij een brand op de vuilstortplaats van Sint Maarten. Dat blijkt uit een nog geheim rapport, waarover de Volkskrant beschikt. 

De centrale vuilstortplaats op Sint Maarten laat vrijwel elke dag een hinderlijke rookwolk over het eiland waaien.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Het Nederlandse instituut heeft begin dit jaar metingen verricht op de zogeheten ‘dump’ van het Caribische eiland, maar op dat moment waren er geen branden.

Vorig jaar brak op de dump zo’n dertig keer brand uit. Uit eerder onderzoek van de Wereldbank bleek dat daarbij op de stortplaats zelf diverse giftige stoffen als koolmonoxide en vluchtige organische stoffen vrijkomen. De concentratie daarvan, zo bleek uit metingen, vormt een directe bedreiging voor de volksgezondheid.

Het RIVM kreeg de opdracht voor vervolgmetingen. De kosten daarvan komen voor rekening van Nederland, dat in totaal ruim een half miljard euro uittrekt voor het herstel van Sint Maarten na de verwoestende orkaan Irma, in september 2017. Daarbij zijn voor een grondige renovatie van de dump in de komende jaren tientallen miljoenen euro’s gereserveerd.

Twee weken lang deed het RIVM onderzoek. Het instituut analyseerde ruim tweehonderd monsters. Op de dump zelf is niet gemeten, wel op afstanden van 500 tot 2.500 meter van de stortplaats – op plaatsen waar mensen wonen en veel toeristen komen. Omdat zich geen brand voordeed, is het onderzoek maar van beperkte waarde.

‘Op basis van deze metingen kunnen geen conclusies worden getrokken over de mogelijke stoffen die vrijkomen bij een open brand’, zo stelt het RIVM in zijn rapport. Het instituut zegt dat de lokale brandweer op Sint Maarten metingen ‘zou kunnen uitvoeren’ als er wél brand uitbreekt. Een speciaal nieuw project is dan echter nodig, om de brandweer te leren hoe om te gaan met ‘gespecialiseerde apparatuur’.

Gezondheidsklachten

Bij metingen in de omgeving van de vuilstortplaats, tussen 500 en 2500 meter, heeft het RIVM ‘niet of nauwelijks schadelijke stoffen’ gevonden. Er zijn ‘enkele overschrijdingen’ aangetroffen, maar ‘het gezondheidseffect van deze overschrijdingen is echter verwaarloosbaar’. De dump zorgt wel voor stank (‘geurhinder’), die voor gezondheidsklachten als ‘misselijkheid en hoofdpijn’ kan zorgen.

De overheid van Sint Maarten en de Wereldbank, die namens Nederland de coördinatie heeft in de besteding van alle hulpgelden, zijn nog altijd bezig met een plan dat een definitief einde moet maken aan de branden op de dump. Bij de uitvoering van dit plan zal extra rook vrijkomen, wat leidt tot ‘grote veiligheids- en milieurisico’s.

Het beheer van de tientallen jaren oude dump, die zowat in het hart van de hoofdstad Philipsburg ligt, was de afgelopen jaren in handen van een plaatselijke particuliere onderneming, die over geen enkele eerdere ervaring met afvalbeheer beschikte. Eind vorig jaar heeft het zogeheten Team Bestrijding Ondermijning (TBO) bij die beheerder een inval gedaan, vanwege ‘signalen van corruptie en zware criminaliteit’. Het onderzoek hiernaar loopt nog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden