Gezondheidsraad: stel hiv-preventiepil beschikbaar aan mannen die seks hebben met andere mannen

Prep, een pil die bij goed gebruik een infectie met hiv voorkomt, moet beschikbaar worden gesteld aan mannen die (onbeschermde) seks hebben met andere mannen. Dat kan de verspreiding van hiv in Nederland, nu nog zo’n achthonderd nieuwe gevallen per jaar, verder terugdringen. Zo luidt het advies dat de Gezondheidsraad vandaag heeft uitgebracht aan minister Bruins van Volksgezondheid.

Marc van der Valk, voorzitter van de Nederlandse vereniging van hiv-behandelaren, denkt dat verspreiding van het middel 200 tot 250 nieuwe hiv-gevallen per jaar kan schelen. ‘Dit advies is goed nieuws, hier maken we ons al jaren sterk voor. Het is een heel effectief medicijn dat als extra preventieve maatregel kan gelden boven op alle andere vormen van preventie die we al toepassen, zoals adviezen over condoomgebruik.’

Van der Valk ziet een rol voor de overheid voor het verstrekken van prep, ook als mannen er zelf voor kiezen om onbeschermde seks te hebben. ‘Het is een soortgelijke discussie als die van de anticonceptiepil in de jaren 80. We doen heel veel dingen in de zorg die gericht zijn op de levensstijl van mensen, en dan is dit een effectieve interventie, zo moet je het zien. Ook bij de pil wordt nagedacht aan wie deze wel en niet wordt verstrekt. Prep neemt bij mensen met een hoog risico op hiv een hoop angst weg. Dit is een extra bescherming die bijdraagt aan de kwaliteit van leven.’

De Gezondheidsraad ziet in prep ‘nieuwe kansen op de weg naar een hiv-vrije samenleving. Dat is uiteindelijk het doel, en dat is een groot maatschappelijk goed’, zegt een woordvoerder.

Mannen die seks hebben met mannen (MSM in zorgjargon) vormen verreweg de grootste risicogroep als het gaat om hiv-besmetting: zij nemen tweederde van de nieuwe hiv-infecties voor hun rekening. Een kwart van de nieuwe hiv-gevallen treedt op onder (heteroseksuele) migranten uit met name Sub-Sahara Afrika. Toch geldt voor hen het advies van de raad niet. ‘Bij die groepen is er met goede voorlichting over condoomgebruik nog winst te behalen’, aldus een woordvoerder. Die winst is niet meer bij MSM: condoomgebruik en voorlichting zitten daar aan het plafond, meent de Raad.

Daarbij denkt de raad dat verstrekking van prep kosteneffectief is: de prijs van het middel is de afgelopen drie jaar spectaculair gedaald, doordat het patent van het middel is verlopen en er nu merkloze varianten op de markt zijn. Kostte een doosje met een maandvoorraad pillen in 2015 nog 536 euro, nu is dat 48 euro. In onder meer België, Frankrijk en Portugal wordt Prep al verstrekt.

Overigens is het middel nu al aan te schaffen door mensen die erin zijn geïnteresseerd: de huisarts kan het voorschrijven, waarna de kosten van het middel voor de gebruiker zijn. Dat vindt de raad niet genoeg. Het verstrekken van Prep moet goed worden begeleid door gespecialiseerde klinieken of poliklinieken. Gebruikers zouden bovendien regelmatig moeten worden gecheckt op soa’s en op de nierfunctie. Ook moet worden nagegaan of prep daadwerkelijk het aantal hiv-gevallen terugdringt. Over vijf jaar moet de verstrekking worden geëvalueerd, vindt de raad.

Het is nu aan minister Bruins of en hoe hij het advies gaat opvolgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden