Nieuws

Gezondheidsraad: gebruik eerste levering AstraZeneca voor 60- tot 65-jarigen

De eerste leveringen van het vaccin van AstraZeneca moeten worden gebruikt om ouderen van 60 tot 65 jaar in te enten. Dit heeft de Gezondheidsraad donderdagmiddag geadviseerd.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Het advies is bepalend voor de vaccinatiestrategie die minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vrijdag bekendmaakt. Het wordt nu waarschijnlijker dat de minister ervoor kiest vanaf volgende week te beginnen met het inenten van de 1,1 miljoen 60- tot 65-jarigen.

De zorgmedewerkers in de gehandicaptenzorg en de wijkverpleging, die in het andere scenario vooraan stonden, zullen hiermee niet blij zijn. Zij zijn al vaker naar achteren geschoven in de vaccinatievolgorde en waarschuwen voor een zorginfarct. Een derde scenario is dat de minister kiest voor een combinatie van groepen.

De minister moet nog scherper kiezen wie hij als eerste laat vaccineren, omdat er veel minder doses vaccin van AstraZeneca worden geleverd. Gerekend was op 4,5 miljoen doses in het eerste kwartaal, nu worden het er naar verwachting slechts 1,3 miljoen. Elke gevaccineerde heeft twee doses nodig.

Boos

‘Ik werd hier zo boos van. Dit kan toch niet waar zijn?’, zegt Aline Poolen van ouderenzorgorganisatie Zorgaccent. ‘Onze medewerkers zijn heel braaf, wachten netjes op hun beurt, en vervolgens worden ze niet op hun beurt volgens planning en afspraak gevaccineerd, maar naar achteren geschoven.’

De verschuiving zal grote gevolgen hebben voor alle vormen van zorg, waarschuwt Poolen. ‘Wij kunnen onze zorg niet stopzetten, of mensen naar huis sturen. Onze cliënten zijn al thuis. Anderhalve meter afstand houden is onmogelijk, dus zelfs met beschermingsmiddelen raken onze mensen besmet. En zo kunnen thuiszorgmedewerkers, die tot wel twintig cliënten op een dag zien, weer anderen besmetten.’

Risicogroepen

Maar volgens de Gezondheidsraad zal de druk op de zorg vanzelf afnemen als de ouderen en andere kwetsbaren zijn gevaccineerd. Voor dit adviesorgaan staat het voorkomen van ziekte en sterfte voorop in de vaccinatiestrategie. Boven de 60 jaar nemen de risico’s op ernstige complicaties toe na besmetting met het virus. Daarom luidt het advies te beginnen met het inenten van de 60- tot 65-jarigen.

Ook adviseert de raad om medische risicogroepen versneld te vaccineren, vooral als zij aan een aandoening lijden die hen extra kwetsbaar maakt voor covid-19.Het gaat onder meer om mensen met het syndroom van Down, met ernstig overgewicht en met neurologische aandoeningen.

Er is veel discussie of het vaccin van AstraZeneca wel voldoende effectief is bij ouderen. Ook het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), dat 29 januari het vaccin heeft goedgekeurd voor Europees gebruik, plaatst een kanttekening: dat er weinig gegevens zijn over de effectiviteit van het middel bij 55-plussers.

Volgens de Gezondheidsraad is het vaccin wel werkzaam bij ouderen tot en met 64 jaar oud. De immuunrespons die dit vaccin oproept bij ouderen, is volgens dit adviesorgaan vergelijkbaar met die bij personen jonger dan 55 jaar. Daarom gaat de raad ervan uit dat het vaccin ook bij deze groep werkzaam is. Wel raadt de Gezondheidsraad het gebruik van AstraZeneca af bij personen ouder dan 65, omdat het immuunsysteem slechter gaat functioneren met het stijgen van de leeftijd.

Als alle ouderen gevaccineerd zijn, adviseert de raad over te gaan tot vaccinatie van twee groepen: de overige medische risicogroepen tot 60 jaar, en mensen in de leeftijdsgroep van 50 tot 60, beide groepen te beginnen bij de oudsten. Zij hebben een vergelijkbaar verhoogd risico op een ernstig ziektebeloop van covid-19 en kunnen worden bediend met het AstraZeneca-vaccin.

Lees ook

Ineens lijkt Spoetnik V, dat Russische coronavaccin, zo gek nog niet. Kunnen wij dat ook bestellen?
Na problemen met het eigen vaccinatieprogramma en een bemoedigende publicatie over Spoetnik V (gemelde effectiviteit: 92 procent) in het Britse medische vakblad The Lancet afgelopen dinsdag, is er in het Westen belangstelling voor het coronavaccin uit Rusland.

Hoe gaat het met vaccineren in Nederland en wereldwijd?
Hoeveel mensen zijn er ingeënt, en in welk land gaat de campagne het snelst? Een overzicht van de coronavaccinaties in Nederland en andere landen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden