Gezondheidsclaims op voedsel aan banden

Fabrikanten van voeding en (fris-of zuivel-)dranken mogen niet langer ongefundeerde of misleidende gezondheidsclaims op hun verpakkingen vermelden. Producenten moeten beweringen als 'slank binnen een week' of 'weerstandsverhogend' voortaan voorleggen aan het EU-agentschap voor veilige voeding EFSA....

Van onze verslaggeefster

Daarover hebben de 25 EU-lidstaten woensdag een akkoord bereikt. De voedingsfabrikanten hebben via een zware lobby in Brussel lang getracht dit akkoord tegen te houden, maar wetgeving lijkt nu onvermijdelijk: volgende week dinsdag stemt het Europees Parlement over een wet die dit moet bekrachtigen. De kans dat die wordt weggestemd, is na het akkoord vrijwel uitgesloten.

Toch is ook de BEUC, de koepel van Europese Consumentenbonden, ontevreden. Het voorstel gaat de organisatie niet ver genoeg. Snoepfabrikanten mogen gezondheidsclaims handhaven, zoals: 'verrijkt met calcium' of '0 procent vet' op dropverpakkingen, terwijl er nooit vet in drop zit. Wel moeten de snoepfabrikanten voortaan duidelijk vermelden dat het product veel suiker, zout en/of vet bevat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden