Gezondheid is oneerlijk verdeeld

Overal ter wereld is de levensverwachting van Hindoestanen lager dan gemiddeld. Dat is een kwestie van genen, maar zeker ook van levensstijl.

DEN HAAG - Met één snelle prik wordt een drupje bloed uit de wijsvinger van Seela Bihariesingh getoverd. Als de uitslag komt, verdwijnt de gespannen blik van haar gezicht: haar bloedsuikergehalte is niet gestegen.


De 63-jarige vrouw, werkzaam in het onderwijs, is deze zaterdag met haar iets jongere zus Geeta op het Hindoestaans Gezondheidscongres in de Fokker Terminal in Den Haag. Ze heeft, zoals zoveel Hindoestanen, een hoog bloedsuikerniveau. 'Toen ik in het huis-aan-huisblad iets over dit evenement las, dacht ik: hier laat ik me even checken.'


Bihariesingh leeft bewust. Twee keer per week werkt ze zich in het zweet op haar zumba-les, ze is matig met zetmeel en vet en eet juist veel groenten. Maar het is gewoon niet eerlijk, hoor je meer Hindoestaanse bezoekers op het congres verzuchten. Hun bevolkingsgroep heeft nu eenmaal een veel grotere aanleg voor diabetes en hart- en vaatziekten.


Bovendien hebben veel Hindoestanen niet zo veel met lichaamsbeweging als Bihariesingh. Julliette Gobiend, een 38-jarige, slanke verpleegkundige die op het congres een kijkje komt nemen, ziet er ook veel in haar praktijk die nauwelijks sporten. 'Het zit niet in de cultuur om je kinderen naar een sportclub te sturen', zegt Gobiend. Het Haagse PvdA-raadslid Rasesh Ramnewash vertelt dat de gemeenschap hem glazig aankijkt als hij op de fiets aankomt; of het wel goed met hem gaat, vragen Hindoestanen hem dan.


Ook houden niet alle Hindoestanen er gezonde eetgewoonten op na. Een bezoeker grapt dat hij minder vaak de McDrive zou bezoeken, als in Nederland nu ook eindelijk eens een drive-in-restaurant met roti zou worden geopend, zoals in Paramaribo. Een 24-jarige studente brengt in: 'Groenten en fruit zijn te duur. Als je weinig geld hebt, is op het treinstation de keuze tussen een patatje van 2 euro en een salade van 6 euro snel gemaakt.'


Ga gezonder leven, mensen, is dan ook de boodschap van bijna alle sprekers op het congres. Ze zullen wel moeten, want de gezondheid van de Hindoestanen in Nederland baart de deskundigen zorgen. De levensverwachting is relatief laag in de grote Haagse Hindoestaanse gemeenschap. Op het grote scherm worden afschrikwekkende animaties getoond van dichtslibbende vaten en afstervende delen van het hart.


De kans dat Hindoestanen suikerziekte krijgen is bijna vijf keer hoger dan gemiddeld, hart- en vaatziekten krijgen zij drie keer zo vaak. Deels is dit genetisch bepaald, vertelt onderzoekster Nasra Karamali van de GGD Den Haag. Overal in de wereld waar veel Hindoestanen wonen, komen deze ziekten veel voor.


Hindoestanen hebben een slankere bouw met minder spiermassa en meer vet. Al bij geboorte hebben de Hindoestaanse baby's een hogere insulinewaarde dan die van een andere afkomst. Een bezoekster moet zuchten van deze boodschap. 'In dit opzicht zijn we ongelukkig geboren', zegt ze.


'Wees niet gelaten. Wij kunnen er wat aan doen', houdt huisarts Ravee Rambharose - een van de organisatoren - de zaal voor. Bijna dagelijks zegt hij dit tegen zijn patiënten, nu hoopt hij op dit congres bij te dragen aan een mentaliteitsverandering.


Stop er bijvoorbeeld mee om uit beleefdheid te eten wat je krijgt aangeboden als je op visite bent, is zijn eerste tip. Maak de porties eten kleiner, en eet geen aardappelen bij de roti, want dat is twee keer koolhydraten. 'Gebruik minder zout, ga meer bewegen. Als je niet wilt fietsen, ga zwemmen. Of zet je hometrainer in de woonkamer zodat je tegelijkertijd Zee TV (Hindoestaanse zender -red.) kunt kijken.'


Cardioloog Oemrawsingh roept de aanwezigen op twee keer per week 'een afspraak met jezelf' te maken. Om te gaan sporten. 'Het klinkt een beetje zielig om met je zelf af te spreken', bromt een stevige man in de zaal.


In de pauze staan er lange rijen bij de stands van medische bedrijven - sponsors van het evenement. De aanwezigen laten er hun bloeddruk meten en hun bloedsuiker, en kunnen er terecht met hun vragen.


Ook een paar slanke twintigers willen zich laten testen. Niet dat ze iets verwachten, maar je weet maar nooit, zeggen ze. Hoe dichter ze bij de bloedpriksters komen, hoe zenuwachtiger de vrouwen kijken. Daarna zijn ze opgelucht. Ze zijn helemaal gezond.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden