Gezonder, slimmer, socialer door buiten spelen

Buiten spelen in de natuur is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom is het zo goed dat OERRR de natuur naar kinderen toe brengt, zegt onderzoeker Jolanda Maas. Ze is positief verrast dat Natuurmonumenten met dit initiatief komt. "Ik denk dan toch altijd aan grote natuurgebieden."

Ervaringen in de natuur
"Initiatieven als OERRR kunnen erg belangrijk zijn als antwoord op de afnemende interesse voor natuur", stelt Jolanda Maas. Ze doet aan de Vrije Universiteit Amsterdam onderzoek naar groene schoolpleinen. Ze promoveerde drie jaar geleden op onderzoek naar de (positieve) gezondheidseffecten van het leven in een groene omgeving.
Maas juicht het initiatief van OERRR toe. "We weten namelijk dat het meemaken van positieve jeugdervaringen in de natuur erg belangrijk is voor de keuzes van mensen om op latere leeftijd al dan niet de natuur actief te beschermen. OERRR biedt kinderen de mogelijkheden om die positieve ervaringen op te doen. En het mooie is dat dit kan zonder dat een stadskind echt naar een natuurgebied toe moet."

Een wereld gewonnen
Verschillende theorieën en onderzoeken geven sterke aanwijzingen dat contact met natuur goed is voor de ontwikkeling van kinderen, aldus Maas. "Ze zijn gezonder, socialer, creatiever, actiever, slimmer als ze regelmatig buiten zijn. Dat komt met name doordat natuur in feite een groot stuk speelgoed is met veel losse elementen, waarmee elk kind zijn eigen spel kan vormen. Daarnaast verandert de natuur steeds, denk aan de wisselende seizoenen, waardoor kinderen steeds weer nieuwe ervaringen opdoen. Ik hoop dat OERRR voor kinderen zó interessant is, dat het kan concurreren met Super Mario. Ze hoeven echt niet elke dag buiten te zijn, maar als ze kunnen ervaren dat natuur veel moois te bieden heeft, is er al een wereld gewonnen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.