Gezonde seks

Een vader met een vlekje, een vagina van koninklijke huize en het bruine goud.

Een stralende Máxima vóór haar gemaal (Elsevier), het paar afgebeeld als glunderende marionetten (De Groene Amsterdammer) en - het verrassendst - het koningskind als foetus (360): in de tijdschriften is het zover.


Alleen Vrij Nederland doet (nog) niet mee. De Groene en Elsevier geven plankgas. De royalisten van Elsevier presenteren 37 pagina's over wat op de cover goedkeurend 'Een goed stel op de troon' wordt genoemd.


Máxima speelt de hoofdrol. In het inleidende essay betuigt hoofdredacteur Arendo Joustra haar zijn liefde. 'Zelfs geharnaste republikeinen vielen van hun geloof. Ze kwam, zag en overwon.' In het daaropvolgende zinnetje wordt Jorge Z. zorgvuldig gespaard. Hij is geen man die in Argentinië deel uitmaakte van een misdadig regime dat politieke tegenstanders uit vliegtuigen liet gooien, maar een 'vader met een vlekje'.


De royale en veelzijdige productie in Elsevier is ook leerzaam. Wie wist bijvoorbeeld dat in Nederland 97 straten, 19 pleinen, 47 lanen en 17 hemen de naam van Willem-Alexander dragen? Naar de goede man zijn trouwens ook 5 plantsoenen, een sportpark, een pad en een tunnel vernoemd.


De Groene Amsterdammer, van oudsher een bolwerkje van republikeinen, schotelt de lezers acht verhalen voor. Zo komen we te weten dat, anders dan gedacht, de Nederlandse adel de toekomstige koning en koningin niet onvoorwaardelijk steunt. Al die 'burgermeisjes' bijvoorbeeld zijn de edellieden een doorn in het oog. Een jonkvrouw vat het op dodelijke wijze samen: 'Ach, ze doen wel hun best hoor.'


De verrassendste observatie komt voor rekening van Marja Pruis in een analyse over - daar is ze weer - Máxima. De vrouw van heeft glamour, maar ook guts, is lichaam én geest en ze spreekt Purmerend aan, maar ook Amsterdam-Zuid. En dan: 'Ze straalt seks uit, maar gezonde seks.'


Snel door naar buitenland-magazine 562 dat de binnenlandse aangelegenheid aangreep om een dossier 'monarchie' te presenteren. In het verhaal over het fenomeen 'vorstenhuis' gaat het ook al over seks. Aan elk hof is voortplanten noodzaak om uitsterven te voorkomen. Het gevolg: 'Een vrouw van koninklijke huize is een vagina van koninklijke huize.' Andere verhalen in 562 gaan over de Marokkaanse koning en het Spaanse koningshuis.


Vrij Nederland wacht nog een week met het Oranjedossier. Het grote interview is met de Amsterdamse politica Fatima Elatik. De meest in het oog springende oneliner heeft de cover gehaald en is tot kop gebombardeerd: 'Ik ben harder dan de PVV.' Langzaam maar zeker verzacht de toon van het debat over immigratie en integratie, zegt ze. 'Ik bespeur weer een nieuwe kentering. De mensen zijn de hetze zat. Ja, het is waar dat er in Enkhuizen gejuicht wordt als de moskee afbrandt. Maar over de hele linie zie ik verbetering.'


Uit een verhaal over poeptransfusies blijkt dat niet iedereen het goed heeft begrepen. 'We worden helemaal gek gebeld sinds de publicatie over Clostridium. Ik zie patiënten op mijn poli komen die een poeptransfusie willen voor hun overgewicht, voor MS, voor parkinson.'


De kop boven het verhaal is, eh, 'het bruine goud'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden