Gezonde dieren vernietigen is onbegrijpelijk

De manier waarop de overheid de problemen rond de verschillende dierziekten in Nederland oplost is middeleeuws en gebaseerd op angst in plaats van kennis....

Marjolein de Rooij

Ditzelfde geldt voor het vernietigen van een groot aantal dieren vorig weekend, nadat in Engeland mond- en klauwzeer was uitgebroken. Deze ziekte, met een incubatietijd van slechts 36 uur, kan bij ieder levend dier worden vastgesteld. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de overheid besluit gezonde dieren uit voorzorg te vernietigen.

De oorzaak van BSE, mond- en klauwzeer en alle andere dierziekten kan worden gevonden in de manier waarop wij met onze productiedieren omgaan. Helaas is de overheid niet in staat om hierover op een goede manier de consument voor te lichten. In het huidige informatietijdperk grijpt de overheid terug naar middeleeuwse methoden in plaats van goed en duidelijk aan te geven dat dit de gevolgen zijn van de manier waarop wij met onze dieren omgaan.

Schrijnend is dat de consument zo'n enorm geloof heeft in de overheid dat zij accepteert én gelooft dat door het radicaal vernietigen van duizenden gezonde dieren de gehele veestapel weer gezond wordt, en daarom nog steeds, vol vertrouwen, haar bio-industrie biefstukje koopt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden