Gezonde darmflora; nu ook in Afrika

CARLIJNE VOS

Wat?

Probiotische yoghurt

Waar naartoe?

Afrika

Wat moet een continent waar de bevolking nogal eens honger lijdt, met luxe yoghurtjes?

Juist daar waar de basisgezondheid van de bevolking niet op orde is, maken probiotica het verschil, zo claimen de Nederlandse initiatiefnemers van stichting Yoba for Life. Een gebalanceerde darmflora kan bijvoorbeeld preventief werken bij diarree. In het Westen is met gezonde zuivel lang niet zoveel te bereiken.

Wat is dat voor een stichting?

Yoba for Life is opgericht door de twee Nederlandse microbiologen Remco Kort en Wibert Sybesma. Hun doel is om met probiotische yoghurt bij te dragen aan de gezondheid en welvaart van mensen in Afrika. Het tweetal heeft daartoe een probiotische bacterie gekweekt op melk van Afrikaanse koeien. De bacterie wordt toegevoegd in een Oegandese yoghurtfabriek. De zuivel wordt uitgedeeld aan kinderen op een basisschool.

Wat zijn probiotica ook al weer?

Wij kennen probiotische zuivel vooral van drankjes als Yakult, Vifit en Actimel. De drankjes zijn in het Westen behoorlijk prijzig omdat er nog patent rust om de werkende bacterie. Vanwege die hoge kosten hebben de microbiologen gekozen voor een generieke probiotische bacterie. Het starterspakket met de bacterie wordt in eerste instantie gratis beschikbaar gesteld door Yoba for Life aan kleine fabrieken en vrouwen met kleine kiosken. Om de yoghurt te maken, is verder alleen een koe en een vuurtje nodig, vertelt Sybesma. 'Zo is de gezonde yoghurt voor iedereen betaalbaar en creëren we bovendien werkgelegenheid.'

Het klinkt als het ei van Columbus, maar is het dat ook?

Het initiatief kreeg van TNO een prijs voor excellent onderzoek. De Universiteit Wageningen onderzoekt toepassingen van de bacterie op andere lokale Afrikaanse zuivelproducten. Zo wordt in Zimbabwe gekeken naar toepassing op een zuivelproduct dat wordt verrijkt met vruchtenpulp van de baobab-boom. De universiteiten en onderzoeksinstituten leveren bovendien studenten om boeren ter plekke te helpen om de productie en distibutie op te zetten. Het systeem is eenvoudig te 'plakken en kopieren' dus al snel zelfvoorzienend te maken.

Zit er geen commercieel kantje aan dan?

De producenten moeten wel de naam Yoba op hun verpakking vermelden. Kleine fabrieken krijgen het starterspakket nu gratis, maar bij succes zullen grotere fabrikanten een kleine vergoeding moeten betalen. Verder willen de inititatiefnemers een variant op de Nederlandse markt introduceren, waarbij de opbrengst ten goede komt aan de productie in Afrika.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden