'Gezond varkensbedrijf overleeft pest'

Geen enkele varkenshouder die vóór het uitbreken van de varkenspest een gezond bedrijf had, zal enkel als gevolg van de nu bedwongen epidemie zijn bedrijf hoeven te sluiten....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Boerenorganisaties hebben vanaf het begin van de pestepidemie beweerd dat veel bedrijven door de pest te gronde zouden worden gericht. Ook nu nog stellen de Brabantse boerenbond NCB en de vakbond voor varkenshouders NVV dat veel bedrijven als gevolg van de ziekte zullen sneuvelen, zij het op termijn.

De Rabo zegt echter: 'Gezonde bedrijven in de sector zijn dat ook na de pest nog.' De bank wijst erop dat de economische situatie in de varkenshouderij over het algemeen nog steeds zeer goed is. Het eigen vermogen in de sector ligt op 60 procent. De boeren zijn gewend in goede jaren te reserveren voor tegenslagen. Het jaar vóór de varkenspest, 1996, was een goed jaar.

De bank merkt op dat veel varkenshouders hun bedrijf wel zullen moeten sluiten als gevolg van de herstructurering van de sector, die minister Van Aartsen van Landbouw in gang heeft gezet.

De varkenspest heeft agrarisch Nederland meer dan een jaar in de greep gehouden. In februari vorig jaar brak ze uit, eind vorige week werd ze officieel bedwongen verklaard. Duizenden bedrijven werden stilgelegd, miljoenen varkens werden opgekocht en vernietigd. De boerenbonden klaagden over de wijze van bestrijding en de tegemoetkomingen, die onvoldoende zouden zijn.

Toch blijkt nu uit ervaringen van de Rabobank dat de meeste bedrijven een herstart wel weer aankunnen. Dat is ook de indruk die ontstaat nu de pest officieel voorbij is en varkensbedrijven zonder uitzonderig hun stallen weer volzetten met varkens.

De Brabantse NCB denkt echter dat de situatie slechts schone schijn is. Het zou nog enige tijd duren voor bedrijven over sluiting kunnen beslissen. Sommige bedrijven in nood zouden bovendien, zelfs met instemming van de bank, nog enige tijd doordraaien om een beter moment van verkoop af te wachten: bijvoorbeeld wanneer de herstructureringswet van kracht is geworden en varkensrechten goed betaald kunnen worden verhandeld.

De Rabo ontkent niet dat haar bedrijfsadviseurs dergelijke situaties meemaken. Maar, zegt de bank, het betreft dan bedrijven die ook zonder de pest in problemen zouden zijn gekomen.

NVV-leider W. van den Brink bestrijdt dat. Hij beweert zelfs dat in het afgelopen jaar tussen de vijf en tien varkenshouders in (financiële) nood zelfmoord hebben gepleegd. NCB-voorman Das bestempelt die bewering als 'onzin'. Het ministerie van Landbouw kan het bericht niet bevestigen.

Volgens Das komen de grootste problemen voor de varkenshouders nog. Denemarken en Frankrijk hebben een belangrijk deel van de exportpositie van Nederland overgenomen. De biggenprijs lag vier maanden geleden nog op 110 gulden, 15 gulden boven de kostprijs. Een big kost nu 60 gulden. Om hun marktaandeel terug te winnen, zullen varkenshouders misschien terug moeten naar 50 gulden per big, denkt Das.

Hij voorspelt nieuwe welzijnsproblemen in de stallen als de situatie niet snel verandert. Volgende week staan tachtigduizend biggen klaar voor transport naar het buitenland, maar een markt is er nog nauwelijks voor.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden