Gezond Gelredome nu ook tennistempel

Honderd miljoen gulden, 45 miljoen euro, werd in de jaren negentig uitgetrokken voor het aanbrengen van de multi-functionele voorzieningen bij Vitesse-stadion Gelredome....

De Friese doordouwer, voorheen rekenmeester bij bouwbedrijf Van Wijnen, rekent het voor, als we de tijdelijke tennisarena in zijn Gelredome betreden. Een tribuneplaats deed in die jaren een slordige 1500 gulden bouwkosten. Van Sliedrecht deed die ervaring op bij het bouwen van het Abe Lenstra-stadion van Heerenveen.

Een kaal voetbalstadion voor dertigduizend bezoekers had in 1997 'nou vooruit, zo'n zestig miljoen gulden mogen kosten'. Het werd in Arnhem 160 miljoen, vooral door de eisen van een multi-functioneel stadion, met zijn verrijdbare veld en beweegbare dak.

'De provincie heeft dit mede zo gewild', is de overtuiging van de in 2000 aangetreden trouble-shooter die nog zo graag in guldens rekent. Gelderland en Arnhem wilden een bijzonder bouwwerk, een public-relations dienend vehikel, zoals de komende dagen bij de Davis Cup-interland Nederland-Zwitserland weer eens zal blijken.

Iedereen zal zich, in de visie van Van Sliedrecht, vergapen aan de Gelredome. 'In zijn soort is dit een van de mooiste van de wereld', is zijn opvatting. De soort is 'kleinschalig, voor dertigduizend toeschouwers, van hoge kwaliteit. En alles zit erin'.

In Nederland is de Amsterdam Arena, met zijn vijftigduizend plaatsen nog een verdieping groter, maar het thuishonk van Ajax is minder geschikt voor een klus zoals de Gelredome deze week klaart. Twaalf dagen is het stadion in de ban van tennis. Vrijdag is de bouw van het tennisstadion begonnen, dinsdag zal de boel weer afgebroken zijn.

Van Sliedrecht somt de voordelen op: 'Ons voetbalveld kan er in die periode gewoon uitgereden worden. In de Arena is die mogelijkheid er niet. Dan is zo'n periode echt te lang om je gras goed te houden.' En dan is er nog het voordeel van de black box; daglicht kan buitengesloten worden.

De 'meerdere functies' van Gelredome leverden in de eerste twee jaar, toen Hans Schraders en Karel Aalbers de boel leidden, forse verliezen op. Bijna twee miljoen euro verlies werd er geleden op spektakels als Aïda. Daar is van geleerd. Nu wordt dat risico gemeden en treedt Gelredome slechts als 'verhuurmaatschappij' op.

Bij een Davis Cup-wedstrijd is de organisatie aan de tennisbond KNLTB, Van Sliedrecht en zijn adjuncts Van Amstel en Van de Bunt leveren ruimte, licht, verwarming, catering en tribuneplaatsen. In 2001 werd voor de halve finale tegen Frankrijk al onderhandeld tussen tennisbond en Gelredome, maar toen had tennisbedrijf BinT te veel rechten in handen om tot een deal te komen.

In een nieuwe situatie - de bond heeft zijn handen vrij - kwamen manager Beek en captain Bogtstra deze winter nog eens langs. 'Het was uit beleefdheid', weet Van Sliedrecht. Maar snel waren ze overtuigd van de aantrekkelijkheid van het stadion.

Met tienduizend plaatsen, tweeduizend meer dan Ahoy', is het grootste indoorstadion van Nederland opgeleverd. Van Sliedrecht: 'Dit is het multi-functionele van dit stadion. Hier is het voor gebouwd en dat komt nu eindelijk tot ontwikkeling. Maar als mensen kreten hanteren dat zulks veel vaker moet gebeuren, want dan kan de huur voor Vitesse omlaag, dan zitten ze ernaast. We moeten die zaken wel uit elkaar houden.'

Vitesse bracht in het prille begin van Gelredome zeventig procent van de inkomsten in, 3,6 miljoen euro. Dertig procent kwam uit evenementen. Nu, na een voorgestelde huuraanpassing voor Vitesse tot 2,3 miljoen, is de verdeling 'fifty-fifty'. Naast 25 voetbalwedstrijden zijn er evenveel evenementen, met een EO-landdag, een nachtfeest met DJ Testo, een motorcross en straks misschien een CHIO voor springruiters.

Bij de Gelredome is inmiddels alle franje weggeknipt. Van Sliedrecht stelt dat zijn bedrijf gezond is. Het bedrijf, met achttien man vast in dienst, heeft een omzet van 6,5 miljoen euro. Problemen kunnen na de zomer slechts optreden, wanneer Vitesse dat met een liquiditeitstekort van 9,2 miljoen euro kampt, zijn verplichtingen niet kan nakomen. 'Maar tot nu toe is altijd betaald.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden