Gezòg: burgemeistâh voâh De Haag

Jozias van Aartsen (68) vertrekt per 1 maart 2017 als burgemeester van Den Haag. De derde stad van het land zoekt een nieuwe burgemeester. Een eerste profielschets.

Gezocht: een burgemeester m/v die...

Beeld Mike Roelofs

... Hagenaar én Hagenees is

Het standbeeld van Haags Jantje ('In Den Haag daar woont een graaf...') symboliseert de elite, het beeld van Louis Couperus ('Zoo ik ièts ben, ben ik een Hagenaar') de intellectuelen. En dat van Haagse Harry ('Lekkâh Belangrèk') eert de Hagenezen. Op het Zand én op het Veen (rijk versus arm) verwachten ze dat u een van hen bent. Jozias van Aartsen krijgt soms de kritiek dat hij vooral burgemeester is van het keurige Statenkwartier, waar hij woont.

Beeld anp

... een woordje over de grens spreekt

Kent u de opvolger van Ban-Ki moon? Van Aartsen heeft het nummer van de vertrekkende VN-baas onder de sneltoets. In Den Haag woont en werkt niet alleen het corps diplomatique, dit is de 'Stad van Vrede en Recht' met onder meer het Vredespaleis, Europol en het Internationaal Strafhof. Als burgemeester bent u ook topdiplomaat. Er past best nog een internationale instelling bij. Een netwerk van Brussel tot New York strekt tot aanbeveling.

Beeld anp

... goede maatjes is met Rotterdam

Laat ze in Amsterdam maar lekker graven aan die Noord-Zuidlijn, in Den Haag ben je per trein of randstadrail zó in Rotterdam. Die twee steden zien zich als 'motorblok van Zuid-Holland'. Het provinciehuis van Zuid-Holland volgt de ambitieuze metropoolregio met argusogen. U heeft trouwens van toekomstgoeroe Jeremy Rifkin nog een advies tegoed over klimaatverandering, grondstoffenschaarste, digitalisering, robotisering, 3D-printers en zelfrijdende auto's. U kunt de rekening (775 duizend euro) delen onder alle 23 metropoolgemeenten.

Beeld anp

... een annuleringsverzekering heeft

Onrust in de Schilderswijk, IS-vlaggen, een pro-Gaza-betoging: in de zomer van 2014 veegt De Telegraaf voorpagina na voorpagina schoon: Den Haag 'staat in brand', is 'radeloos' terwijl de burgemeester 'nog steeds' op vakantie is. Twitteraars vermaken zich met de hashtag #waarisjozias? In Zuid-Frankrijk komt Van Aartsen niet toe aan de biografie van dirigent Willem van Otterloo. Hij doet er luchtig over ('ik ben de zomerkomkommer'), maar het is een smet. Tip: keer in voorkomende gevallen toch terug.

Lees ook

Na de onrustige zomer van 2014 lag burgemeester Van Aartsen zwaar onder vuur. Hij bleef stoïcijns: 'Ik ben een zeer emotioneel mens, maar dat is toch niet interessant voor de krant?' (+)

Geboden: een stad...

... die steeds mooier wordt

U heeft recht op auto met chauffeur, maar doe als Van Aartsen en pak de fiets. Den Haag legt in rap tempo vrijliggende fietspaden aan en werkt aan aantrekkelijke stadsentrees bij onder meer Hollands Spoor. Scheveningen krijgt weer kleur op de wangen. Op de Pier, enkele jaren geleden nog failliet, staat sinds kort een reuzenrad. Wel dreigen voortvarende wethouders aan kades, lanen en zelfs in parken nodeloos bomen te kappen.

Beeld anp

... die nog steeds arm is

Prachtig, al die welvarende expats. Maar zeven van de twintig armste postcodegebieden in Nederland liggen in Den Haag, aldus het Centraal Cultureel Planbureau. Den Haag telt op ruim 500.000 inwoners bijna 62.000 inwoners die onder de armoedegrens leven. Een meevaller: de gemeentefinanciën zijn op orde. De woonlasten zijn laag en volgend jaar is er 100 miljoen euro om de economie aan te zwengelen.

... met een kruiwagen vol kikkers

U wordt voorzitter van de gemeenteraad, bestaande uit 15 fracties op 45 zetels. Van Islam Democraten tot PVV: het kan knetteren in de raadszaal. Het college van burgemeester en wethouders telt vijf partijen, dus ook daar is het geven en nemen. Dat vergt plooibaarheid én gezag. Van Aartsen zei 'nee' toen de raad 'stopformulieren' bij de politie wilde invoeren tegen etnisch profileren. De raad vond het machtswoord niet leuk, maar boog wel.

Beeld anp

... die van deze tijd is

Sinds Van Aartsen vorige week vrijdag zijn vertrek aankondigde, regent het vooral loftuitingen - zowel binnen als buiten het IJspaleis (alias het stadhuis). Maar misschien is hij wel een tikje ouderwets en te deftig, zo klinkt het ook, met zijn weerzin tegen sociale media en populisme. Na de harde aanvallen in de zomer van 2014 door GeenStijl en consorten (inclusief petitie die zijn aftreden eist) is hij lang uit zijn hum geweest. Heeft u wel al ervaring met, zoals van Aartsen het noemt, 'de twitterij'?

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden