Gezocht voor stadsmens: de Smart onder de honden

AMSTERDAM - De wereld heeft een nieuw hondenras nodig: de stadshond. De ideale viervoeter voor de 21ste eeuw is makkelijk af te richten, gezond, lief voor kinderen en slaapt als zijn baasje werkt.

De 'Smart onder de honden' moet ervoor zorgen dat hond en baasje ook in de grote stad weer nader tot elkaar komen.

Tot die opmerkelijke conclusie komen Australische wetenschappers na een reeks studies onder hondenbezitters. Onder de ongeveer 350 bestaande hondenrassen 'zijn er nauwelijks rassen die nog doen waarvoor ze ooit zijn gefokt', zoals het huis bewaken of helpen bij de jacht, schrijven antrozoöloog Pauleen Bennett en collega's in het vakblad AppliedAnimal Behaviour Science. Terwijl de hond waaraan de moderne stadsmens wél behoefte heeft - een makkelijke, rustige gezelschapshond - nog niet bestaat, stelt Bennett.

Met genetische tests en gerichte fokprogramma's zouden hondenfokkers op zoek moeten naar zo'n ideale mensenvriend, zegt Bennett. 'Ons onderzoek laat zien dat haast iedereen een hond wil die veilig is voor kinderen, lief, relaxed, makkelijk te verzorgen, niet agressief en gezond. Hoe ze eruit zien, vinden weinig mensen belangrijk.'

Dat staat haaks op de praktijk van het fokken, waar men vooral let op het uiterlijk, zoals vastgelegd in de 'rassenstandaard'. Met alle gevolgen van dien, zegt Paul Overgaauw, dierenarts en onafhankelijk adviseur diergezondheid. 'Veel honden lijden aan erfelijke ziekten of afwijkingen en lijden zelfs voortdurend pijn, doordat ze veel te ver zijn doorgefokt.'

Uit onderzoek van Overgaauw en collega's blijkt dat ook in ons land het hondenbezit langzaam terugloopt. Zo daalde het aantal honden de afgelopen vijf jaar met 15 procent tot naar schatting 1,5 miljoen (tegenover zo'n 3 miljoen katten). 'Die daling staat in verband met de verstedelijking in Nederland', rapporteren de onderzoekers.

Overgaauw denkt dat de ideale stadshond al bestaat: de Jack Russell. 'Speels, enthousiast, altijd vrolijk', zegt hij. Het probleem zit hem bij baasjes die kiezen voor een andere hond. 'Zoals een Duitse dog op een flat. Of een bordercollie, terwijl zo'n hond voor zijn natuurlijke gedrag gewoon kilometers per dag moet lopen.' Instanties als het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) bieden om die reden advies aan baasjes op zoek naar een hond.

Wetenschap zaterdag: 'Sommige mensen moeten een kat nemen'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden