Gezocht: tienduizenden vakmensen die raad weten met zonnepanelen en windmolens

De Sociaal-Economische Raad waarschuwt voor een groot tekort aan geschoold personeel om Nederland door de energietransitie te loodsen.

Op een woonhuis worden zonnepanelen geplaatst.Beeld ANP

‘Kabinet, denk bij de transitie naar duurzame energie ook aan de banen.’ Dat is kortweg de boodschap van de Sociaal-Economische Raad (SER) in een advies dat donderdag verscheen. Het kabinet werkt aan een Klimaatakkoord, dat als doel heeft om in 2030 nog slechts de helft van de broeikasgassen uit te stoten die in 1990 werden geproduceerd. De SER waarschuwt dat het vooralsnog ontbreekt aan genoeg geschoold personeel om die omwenteling in goede banen te leiden.

De SER is het gezamenlijke adviesorgaan van werkgeversverenigingen en vakbonden. Het instituut adviseert het kabinet over arbeidsmarktvraagstukken. ‘Je kan nog zulke mooie plannen voor CO2-reductie verzinnen, als er geen mensen zijn om het werk te doen, wordt het niks’, zei SER-voorzitter Mariëtte Hamer bij de presentatie van het advies.

De transitie van fossiele naar duurzame energie kost duizenden banen, maar levert nog veel meer banen op. Alleen al in de bouw verwacht de SER dat er tot 2030 zo’n vijftigduizend banen bijkomen. Ook in andere sectoren zullen duizenden mensen nodig zijn: in de windmolen- en zonnepanelenbranche, voor de ontwikkeling van elektrisch vervoer, de installatie van slimme meters en de verduurzaming van huizen en kantoren. Anderen zullen hun werk verliezen. Door het sluiten van de kolencentrales verliezen een kleine drieduizend mensen hun baan.

Wie slachtoffer wordt van het Klimaatakkoord, moet ondersteuning krijgen van de overheid. De SER adviseert de oprichting van een ‘kolenfonds’ als sociaal vangnet voor mensen die door de energietransitie niet meer aan de slag komen.

De cijfers in het rapport geven een indicatie van de werkgelegenheidseffecten van de landelijke overstap naar duurzame energie. De auteurs van het SER-rapport halen verschillende onderzoeken aan, maar een exacte prognose van de banengroei kunnen ze niet geven. Ze willen vooral benadrukken dat er een grote vraag naar technisch opgeleid personeel aankomt. Miljoenen huishoudens moeten van het gas en aan de warmtepomp, windmolenparken moeten worden opgetuigd, het wagenpark moet elektrisch worden. Dat personeel is er nu nog niet.

Het dringende advies van werkgevers en werknemers aan het kabinet is dan ook: investeer in het opleiden van mensen. Het onderwijs moet meer gericht zijn op duurzame innovatie, maar ook de beroepsbevolking moet worden bijgeschoold. Wie in de fossiele-energiesector werkt, moet een omscholing krijgen om straks aan de slag te kunnen met een duurzaam alternatief. ‘De tekorten lopen snel op’, schrijft de SER. ‘Het gaat vooral om technisch- en ICT-geschoolden op mbo- en hbo-niveau, om bijvoorbeeld nieuwe energie-installaties te bouwen en te onderhouden, huizen aan te passen of te isoleren.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden