Gezocht op de vrijmarkt: echt ondernemerschap

Vier teams van de Kamer van Koophandel zochten zaterdag in Utrecht naar tekenen van echt ondernemerschap. Dat mag bij de Utrechter wel worden gestimuleerd, vindt de KvK....

Wat ze ook zeggen, ondernemen zit in de genen van de mensen, zegt Jeu Bielders, voorzitter van de Utrechtse Kamer van Koophandel. ‘En wat in de genen zit, dat is er niet uit te krijgen.’ Het bewijs?

De vrijmarkt!

Dat is ondernemerschap in ongehinderde bloei. Daarom vond de KvK het een natuurlijk startpunt voor de campagne GO, Ga Ondernemen, die de ondernemersgeest van de Utrechter moet aanwakkeren. Vanaf half elf ’s ochtends op Koninginnedag zoeken vier teams naar de beste ondernemer in spe.

Meteen om de hoek van de Kamer is het al raak, op de Lange Koestraat. Daar ruikt GO-projectleider Ed van Setten ‘ondernemersbloed’. En inderdaad, Marin Siegel (24), verkoopster van kraaltjes, staat te popelen. Ze wil gaan ondernemen.

Vanuit Den Haag is ze naar Utrecht gekomen om kralen te verkopen. Het gaat heel goed, zeker gezien het weer. Vorige keer was ze in Alphen aan den Rijn. Dat was eens, maar nooit meer. ‘Geen creatieve mensen daar.’ Marin vertelt dat ze de kraaltjes heeft aangeschaft om op de vrijmarkt te verkopen. Van Setten noteert. ‘Je durft dus risico te nemen, heel goed’, zegt hij. Want risico, daar houden we in Nederland niet van, zegt hij.

Hoe dat komt? ‘Vooral de verzorgingsstaat denk ik. Een sterke verzorgingsstaat betekent weinig ondernemers. Je moet de balans vinden, maar we hebben te weinig koopmannen.’ Dat is een probleem. ‘Als er niet ondernomen wordt, wordt er geen geld verdiend.’

De zoektocht door Wijk C, en door regen, hagel en wind, gaat door. Op de Bergstraat verkoopt Pauliena sleutelhangers van Fortuna Sittard, op de Willemstraat verkoopt Hilde stiekem cake van haar oma. Even verderop staat Rob, die een poster van Maradona aanbiedt en klaagt dat hij een kater heeft en dat het meisje dat hij leuk vindt deze week naar New York vertrekt.

Van Setten is nog niet helemaal blij: ‘Zolderkamer troef.’ Er waren wat handige verkopers, van paraplu’s bijvoorbeeld, maar echt origineel aanbod, nee. Voorlopig heeft hij alleen nog Marin met de kraaltjes genomineerd voor de prijs.

Maar even later, op de Hopakker in de Vogelenbuurt, is daar Zoë. Twaalf jaar oud, en het juiste bloed in haar aderen, stelt het KvK-team vast. Ze heeft een Memoryspel gebouwd. Tegen betaling van vijftig cent mag je bordjes omdraaien. Wie drie schapen heeft wint een lolly, wie minstens een schaap heeft, krijgt een snoepje. Een jongen met een Gullitpruik draait twee schapen, en krijgt toch een lolly. ‘Klantenbindend’, noteert de KvK-waarnemer. Dit kan de jury, met daarin KvK-voorzitter Bielders en wethouder van Economische Zaken Marka Spit wel bekoren. Zoë gaat winnen. Vrijdagavond alleen al had Zoë dertig euro met haar spel. Wat ze daarmee gaat doen? ‘Iets heel duurs kopen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden