Gezocht: jongen zonder bindingsangst

Ik zit met een dilemma. Op dit monent ben ik net afgestudeerd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ik huur een kamertje in Uilenstede voor nog geen 250 euro inclusief....

Over een half jaar zal ik moeten vertrekken. En terecht, begrijp mij niet verkeerd. Dat is belangrijk voor de ‘doorstroming’. Maar welke doorstroming bedoelen de woningbouwverenigingen precies? Terug naar het huis van mijn ouders in Breda?

Ik woon pas drie jaar in Amsterdam en ik ben veel te kort bij Woningnet ingeschreven om kans te maken op een sociale huurwoning. De wachttijd is minstens vijf jaar. Die optie vervalt.

Een andere optie is om een woning te zoeken in de vrije sector, maar daar moet je een vast inkomen voor hebben. Ik mag van geluk spreken als ik binnen een half jaar een vast contract krijg, op een vaste aanstelling hoef ik niet te hopen. Daarnaast zijn vrije sector woningen ook erg duur. Je betaalt al snel een huur van minstens 600 euro per maand.

Om toch legaal te kunnen blijven wonen in Amsterdam, moet ik heel snel een vriendje met een leuk appartementje aan de haak slaan die geen last heeft van bindingsangst.

Een andere optie is: me nu alsnog in schrijven bij de universiteit. Niet om te leren, maar mijn inschrijfgeld plus mijn huidige huur op Uilenstede is bij elkaar goedkoper dan huren in de vrije sector.

Waarom zijn dit soort rare onbedoelde constructies noodzakelijk om in Nederland als starter op de arbeids- en woonmarkt een plekje te vinden om te kunnen wonen?

Amsterdam M. Schipperen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden