Gezocht: culturele architecten

Redactie de Volkskrant, vrijdagochtend. Het Algemeen Dagblad denkt mee met onze geplaagde bondscoach en presenteert een alternatief Nederlands elftal. Want: 'Sanering dringend gewenst'....

Fotograaf Guus Dubbelman loopt de redactie op, werpt een blik op de AD-opstelling en zegt onmiddellijk: 'Een LPFelftal.'

Dat laat ik op me inwerken. Kluivert, Davids en Seedorf zijn door de krant uit het elftal gegooid. Van Bronckhorst ook. Reiziger en Van Hooijdonk krijgen wel een basisplaats.

Waarom Kluivert (70 interlands, 38 doelpunten) eruit moet, wordt niet toegelicht. Over Seedorf en Davids wordt gezegd dat ze, anders dan bij hun clubs, niet dienend kunnen spelen.

'Zowel Seedorf als Davids gebruikt het nationale podium nadrukkelijk als een podium voor eigen glorie.' Mee eens.

Het AD schuift Overmars (75 interlands,30 jaar) en Van Hooijdonk (31 interlands, 33 jaar) als redders naar voren, een halfzachte ingreep die de ploeg geen stap verder zal helpen.

Dit is geen sanering collega's, dit is lood om oud ijzer, een compromis waarmee het probleem niet met wortel en tak wordt uitgeroeid, maar volop de kans zal krijgen voort te woekeren.

Eerst maar eens kernachtig formuleren waarom onze sterren in Oranje tegenwoordig zo waardeloos voor de dag komen en Nederland volgend jaar in Portugal niet zal zijn vertegenwoordigd.

1. De spelers worden gruwelijk overschat, door de pers, het publiek en henzelf.

2. In de selectie ontbreken culturele architecten.

Met het eerste punt zal iedereen het eens zijn. Dat die makkers bij buitenlandse topclubs onder contract staan, zegt tegenwoordig niets meer. Een voetballervan Barcelona is niet per definitie een topvoetballer.

Bij Barcelona staan ook hele matige voetballers onder contract, zoals Reiziger. Cocu is al een twijfelgeval. Mag er van mij ook uit.

Donderdagavond zond de Belgische televisie een BBC-documentaire uit over de pogingen van Sven-Goran Eriksson om de Engelse nationale ploeg te renoveren. Hij werkte daarbij intensief samen met een vermaarde Noorse sportpsycholoog, Willi Railo.

Het weerzinwekkende optreden van Oranje in België, een dag eerder, spookte nog door mijn hoofd. Dat is het, dacht ik toen ik Eriksson en Railo hun theorieën hoorden ontvouwen.

Het probleem waar Eriksson mee worstelde, is het probleem van Advocaat. De coach en de psycholoog maakten een intensieve studie van de mentale staat van de spelersgroep en de onderlinge verhoudingen.Zaken als de ideale opstelling en de tactiek kwamen pas in tweede instantie aan de orde.

Ze gingen op zoek naar wat Railo 'culturele architecten' noemt, spelers met leiderskwaliteiten; natuurlijke leiders, geen (zelf) benoemde zoals Davids en Seedorf die hun eigen belang dienen, maar spelers die het belang van het elftal centraal stellen en de anderen op sleeptouw nemen. Beckham bijvoorbeeld. Hij werd tot aanvoerder benoemd.

Railo stelde vast dat, mede door de salarissen en de massale aanbidding, Engelse voetballers snel geneigd zijn zich primadonna's te wanen die meer in zichzelf zijn geïnteresseerd dan in hun medespelers. Het kwam me bekend voor.

Het onvermogen zich onderschikt te maken aan het ploegbelang en vooral het ontbreken van leiders speelt Oranje al jaren parten. De tijd dat Koeman, Rijkaard, Gullit of Wouters het elftal in de kleedkamer toespraken ligt ver achter ons.

Frank de Boer, Cocu, ze proberen het wel, maar missen het overwicht en het karakter om een elftal bij de hand te nemen. Een aanvoerdersbandje volstaat niet: je bent een Gullit of je bent het niet.

Bijkomend probleem is dat spelers die bij hun clubs culturele architecten zijn (Van Bommel, Waterreus, Van der Vaart, Van Nistelrooij en, vooruit, Seedorf), bij Oranje (nog) onvoldoende gezag hebben. Wat nu?

Het AD raadt Advocaat aan de bezem door de selectie te halen, maar daarmee los je niets op, ben ik bang. Hetzelfde geldt voor de speelwijze: allemaal prietpraat dat het werkelijke probleem bij Oranje verhult.

Ook als het roer om gaat, zal de koers van het Nederlands elftal niet veranderen en spoedig de duisternis worden bereikt.Denk ook nog eens terug aan Van Gaal, die de mentaliteit van de spelers in twijfel trok. Dat deed hij niet alleen om zichzelf vrij te pleiten. Hij maakte melding van een fundamenteel probleem – en werd weggehoond.

Saneren is dringend gewenst, maar de mogelijkheden zijn zeer beperkt. Tegen beter weten in stel ik het volgende voor: Op doel: Waterreus.

Verdediging: Bosvelt, Stam en Frank de Boer.

Middenveld: Overmars, Van Bommel, Davids en Robben.

Tussen middenveld en aanval: Van der Vaart.

Aanval: Van Nistelrooij (de nieuwe aanvoerder) en Kluivert.

Ik geef toe, het is een wanhoopsdaad, maar als er niets gebeurt, weten we helemaal zeker dat het faliekant misgaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden