Gezocht: biowiet en fairtradecoke

Even lekker groen hallucineren is zo simpel niet. De teelt en productie van drugs is vooral een illegale affaire. Toch zijn de VS de eerste duurzame wietlabels opgedoken.

null Beeld Han Hoogerbrugge
Beeld Han Hoogerbrugge

Het zal velen zijn ontgaan, maar Nederland beleefde vorige week een groene primeur. De eerste hennepplantage op zonne-energie werd ontdekt. Dat feest was ook zo weer voorbij, want de ontdekker was de politie die de illegale kwekerij in Zandvoort onmiddellijk oprolde. Twee verdachten werden aangehouden en de politie nam zonnepanelen en 45 wietplanten in beslag. En bij de duurzame motieven van de kwekers past enige twijfel: dankzij de zonnepanelen hoefden ze geen stroom af te tappen en vielen ze minder op.

Toch geeft het te denken. Duurzame alcohol raakt ingeburgerd en bio bier en wijn zijn ruim verkrijgbaar. Ook milieuvriendelijke tabak bestaat: Lucky Strike bracht drie jaar geleden al een biologische sigaret op de markt. Maar hoe zit het met andere genotmiddelen en drugs? Kunnen we de feestdagen in met milieuvriendelijke speed, verantwoord gekweekte paddo's of Max Havelaar coke? Kunnen we op een festival na de fairtrade zeewierburger ook aan de bio-xtc?

Overlast

De Groenredactie dook diep in de narcotica en ontdekte dat een duurzaam delirium lastig, maar niet onmogelijk is. Eerst het probleem. Drugs mogen schadelijk zijn voor de gezondheid, voor het milieu zijn ze ook geen pretje. In Nederland veroorzaakt de productie van synthetische drugs als xtc en speed de meeste overlast. Grote hoeveelheden drugsafval worden in de natuur gedumpt, vooral in Noord-Brabant en Limburg.

'Het wordt er niet beter op', weet Marchel Zomer, ontmantelingsspecialist bij de politie. Om minder op te vallen, kieperen drugslabs hun chemicaliën zoals zoutzuur en aceton steeds vaker direct in het riool of in de grond, in plaats van het in jerrycans achter te laten. 'Dat is destructief. We horen veel over vissterfte en zware bodemvervuiling.'

Buiten Nederland is cocaïne geen lieverdje. Deze drug is weliswaar een plantaardige (cocabladeren, die met name in Peru en Bolivia groeien) maar voor het maken van een lijntje coke zijn bijtende chemicaliën nodig. Die veroorzaken extra schade omdat de productie goeddeels in kwetsbaar regenwoud plaatsvindt. Volgens Francisco Santos Calderón, voormalig vicepresident van Colombia, gaat er per gram cocaïne 4 m² regenwoud verloren. Om nog maar te zwijgen van het brute geweld dat met de handel gepaard gaat.

De experts bij het Trimbos Instituut en verslavingsinstelling Jellinek hebben nog nooit van duurzame drugs gehoord. 'Er zullen vast mensen zijn die het hart op de juiste plek hebben', zegt Floor van Bakkum van Jellinek. 'Maar de drugswereld is schimmig.' Een zoektocht op internet levert wel iets op. Op het zogeheten dark net, een duister stuk internet waar drugshandelaren en huurmoordenaren hun waren aanbieden, bestaat wel degelijk een markt voor bio snuivers.

Sexy

Een Engelse scheikundige biedt zelfgemaakte dmt aan (een hallucinerend middel), op basis van de biologisch geteelde Mimosa Tenuiflora plant. 'Karmalab' verkoopt 'fair trade' lsd. Een handelaar uit de VS heeft biologische wiet in de aanbieding, afkomstig van 'ervaren biologische kwekers.' De Amerikaanse criminoloog James Martin haalt in zijn boek Drugs on the Dark net een voorbeeld aan van een groep libertarische cocaïnehandelaren. 'We kopen nooit coke van kartels. We helpen boeren uit Peru, Bolivia en scheikundestudenten uit Brazilië, Paraguay en Argentinië. We doen aan fair trade!'

De vraag is of de idealistische handelaren hun claims waar kunnen maken. 'Het is heel sexy om je waar zo aan te bieden', zegt Tom Nabben, drugsonderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. 'Maar ik wil eerst bewijzen zien. Waar liggen die onbespoten veldjes dan? En hoe omzeilen ze de drugskartels?'

Van een andere orde zijn twee duurzame wietlabels in de VS. 'Clean Green' en 'Certified Kind' garanderen onbespoten cannabis. De federale overheid erkend de keurmerken niet, maar aangezien het gebruik én de productie van cannabis in sommige staten al is toegestaan, zeggen de labels de tellers nauwlettend te kunnen controleren. Dat kan schelen. Hoewel de productie van wiet bij lange na niet zo vervuilend is als die van synthetische drugs, wordt ook hier kwistig met bestrijdingsmiddelen gestrooid. Bovendien vreet de productie energie: overdekt gekweekte marihuana heeft veel licht nodig.

Thuiskweek

In Nederland bestaan zulke duurzame labels niet. Biowiet is wel verkrijgbaar, maar niks is zeker. Aangezien de teelt verboden is, valt het voor coffeeshops moeilijk te achterhalen waar hun product vandaan komt. Uitkomst biedt de eerste cannabisclub van Nederland, die vorig jaar in Amsterdam is opgericht. Deze Tree of Life probeert de wet te omzeilen door uitsluitend voor haar leden te kweken, met een maximum van vijf planten per klant. Belangrijker: de wiet is onbespoten en wordt zo veel mogelijk buiten geteeld.

Dat is volgens Floor van Bakkum van Jellinek ook de duurzaamste drug van Nederland: in de buitenlucht gekweekte biowiet. 'Ik ben geen milieuexpert, maar over het algemeen kun je zeggen dat natuurlijke middelen minder belastend zijn dan synthetische drugs.' Om zeker te weten dat de natuur niet geschaad wordt, is thuiskweek het allerbeste. Denk aan paddo's (kweeksets zijn te verkrijgen bij smartshops) en hennep, liefst in de tuin. Binnen kan ook, maar dan wel op zonne-energie. Zolang het er niet meer dan vijf zijn, komt de politie niet binnenvallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden