Gezinsvoogd, leg vanaf nu je werk neer en eis tijd en middelen!

Vanaf 2001 ben ik gezinsvoogd en werk 28 uur per week. Ik heb ongeveer achttien kinderen onder toezicht staan...

Femke van het Nederend

Deze week hoorden wij dat een collega strafrechtelijk vervolgd wordt voor een moord die de moeder heeft gepleegd. Kan dat? Mag dat? Verbijsterd en verslagen ben ik. Dit kan toch niet gebeuren?

Vanaf de wetswijziging in 1995 worden gezinsvoogden geacht casemanager te zijn en de belangen te behartigen van alle kinderen in je caseload.

Vanwege de ellenlange wachtlijsten voor bijna elke vorm van opvang en hulpverlening, probeer je de tijd tussen de aanvraag van hulp en het daadwerkelijke begin te overbruggen. Dan ga je zelf wat vaker naar het gezin om de boel een beetje in de gaten te houden. Bedenk dat bij iedere pupil die onder mijn hoede staat gemiddeld acht contactpersonen horen (zoals ouders, advocaat, school, consultatiebureau, hulpverlening, grootouders) met wie ik regelmatig contact onderhoud.

Vanaf januari 2005 komt daar de nieuwe Wet op de Jeugdzorg bij, waardoor ik nog veel meer tijd kwijt ben aan administratie dan voorheen. Zo schrijf ik voor ieder kind een aantal maal per jaar een rapport, daarnaast maak ik indicaties voor de verschillende vormen van hulpverlening en vul ik diagnostische programma's in om risicofactoren te bepalen. Voor elke beslissing gaan wij naar de kinderrechter, die onze beslissing toetst. Daarnaast hou ik in een intern contactjournaal elke stap bij: elk telefoontje, briefje of gesprek wordt uitgebreid genoteerd.

De problematiek van onze clientèle wordt steeds heftiger. Wij werken met de moeilijkste ouders en kinderen die er in Nederland zijn. Psychiatrische problemen, verslaving, schulden, detentie en agressie, het is aan de orde van de dag voor gezinsvoogden.

In de huidige wet staan de ouders centraal, niet de kinderen. Concreet betekent dat dat ouders keer op keer een kans krijgen, vaak ten koste van de kinderen.

Al jaren vragen wij meer tijd voor onze cliënten, om deskundigheidsbevordering , om deskundige ondersteuning van gedragswetenschappers en andere experts en om het wegwerken van de wachtlijsten. Dag in dag uit maken wij onder grote druk weer de afweging: Is dit veilig? Kan dit zo?

Werken in de jeugdbescherming doe je niet voor het geld. Mijn collega's en ik doen dit werk vanuit een diepe wens en met het rotsvaste geloof iets te betekenen voor kinderen in bedreigde situaties.

Ik kan niet anders dan concluderen dat dit nu een onmogelijke taak is geworden. Werken onder grote druk, met te weinig middelen en te weinig tijd en dan ook nog persoonlijk vervolgd kunnen worden als ouders hun kinderen iets aandoen?

Dat kan niet en ik roep dan ook al mijn collega-gezinsvoogden en andere hulpverleners in het land op het werk neer te leggen totdat wij voldoende veiligheid, tijd en middelen hebben om dit werk uit te voeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden