Gezicht van RSV-enquête hield niet van gekonkel

Kees van Dijk, oud-minister van Binnenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking, maar vooral bekend geworden als voorzitter van de roemruchte RSV-enquêtecommissie, is maandag in zijn woonplaats Rotterdam overleden....

Van Dijk was afkomstig uit streng-calvinistische kring. Hij vond onderdak in de CHU, die later opging in het CDA. Sinds 1977 Kamerlid, opereerde hij aan de rechterkant van die partij, waar premier Dries van Agt hem ontdekte. Die maakte hem in 1981 minister van Ontwikkelingssamenwerking.

Zijn finest hour kwam evenwel in 1983, toen hij als Kamerlid de parlementaire onderzoekscommissie voorzat die het debacle onderzocht van de verdwenen overheidsmiljoenen in het failliete scheepsbouwconcern Rijn-Schelde-Verolme (RSV).

Maandenlang zat Nederland ademloos voor de televisie, terwijl Van Dijk de ene president-commissaris na de andere ex-minister even meedogenloos als droog-humoristisch ondervroeg.

Met de populariteit van drs. C.P. van Dijk was het gauw gedaan toen hij in 1986 terugkeerde als minister van Binnenlandse Zaken. ‘Als je tegen het beleid aantrapt, krijg je schouderklopjes’, zei hij later over het verschil in rollen. ‘Als minister ben je representant van de macht.’

Minister Van Dijk moest duizenden ambtenaren ontslaan en deed dat met de ogenschijnlijke ongevoeligheid die hem eerder de bijnaam ‘steile Kees’ had opgeleverd. Hij hield niet van het gezamenlijk opereren van fracties en de ‘eigen’ minister. Die dualistische houding wekte een botte indruk, ook bij de vertegenwoordigers van de vakbonden.

Zijn laatste wapenfeit, als Eerste Kamerlid in 1999, was weer een onderzoek. Ditmaal naar het ‘creatieve bankieren’ van Zuid-Holland in de zogenoemde Ceteco-affaire. De provincie had vele honderden miljoenen guldens uitstaan aan riskante leningen. Van Dijk velde wederom een hard oordeel, sprak van een bestuurscultuur die hij verafschuwde. ‘Dit past in de tijdgeest van de afgelopen jaren. De regels doen er niet meer toe, creativiteit is belangrijker.’

Kees van Dijk is 77 jaar geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden