Gezeten voor de haard redt Gordon de wereld

Hij heeft zijn figuur niet mee, maar Gordon Brown begint trekjes te vertonen van Action Man. Deze bij Britse jongetjes geliefde held schuwt geen probleem....

Gert-Jan van Teeffelen

Brown moet het voorlopig doen met een economische crisis. In het Lagerhuis zei de premier hierover al eens dat ‘we de wereld hebben gered’. Hij versprak zich; hij bedoelde de banken.

Nu de recessie zich verdiept, zijn de ogen gericht op de G20-top, volgende week vrijdag in Londen. Onder leiding van Brown moeten hier in één dag knopen worden doorgehakt over het vlottrekken van de wereldeconomie, het toezicht en hervorming van instituten als het IMF.

Wie de agenda ziet (londonsummit.gov.uk) gaat het al snel duizelen. Veel kenners zijn het erover eens: Brown is te ambitieus. Bovendien gaapt er een kloof tussen plannen van bijvoorbeeld de VS en de eurolanden.

Om het pad te helpen effenen, had hij maandagavond een groepje buitenlandse correspondenten uitgenodigd op Downing Street, inclusief de Volkskrant. Zij mochten hem vragen stellen over de top.

Omdat Brown eerst nog ‘een belangrijk telefoontje’ wilde plegen, moesten ze lang wachten in de Pillared Room van Downingstreet nummer 10, zo genoemd om de met marmermotief beschilderde pilaren.

Na drie kwartier stormde Brown echter binnen. ‘Sorry. Ik had zojuist een gesprek met president Obama over de G20’ baste hij. ‘Ik hoop dat jullie dat begrijpen.’ Dat deden we.

Gezeten voor de open haard stak hij van wal over zijn G20-offensief, waarbij hij deze week Zuid-Amerika bezoekt. Een Engelse columnist grapte al dat tolken na die reis behandeld zullen moeten worden voor posttraumatische stress – zo slaapverwekkend en vol jargon spreekt Brown.

In de Pillared Room geselde hij zijn gehoor met uitspraken als ‘We hebben wereldwijde oplossingen nodig voor wereldwijde problemen’, en ‘We beogen duurzame voorspoed’. Op het schilderij boven zijn hoofd plukte koningin Elizabeth I (1533-1603) verveeld aan haar ketting. Na afloop keken The New York Times en de Frankfurter Allgemeine wanhopig. Wat had hij eigenlijk gezegd? Over alle hete hangijzers rond de top geen woord.

Brown had echter onmiskenbaar energie. Hij droomt echt dat zijn G20 de oplossing wordt voor de crisis. Dat zou niet gek zijn. Bedacht moet worden dat hij als beschermer van de Londense City – waar veel financiële ellende is ontsproten – zelf niet vrijuit gaat.

Succes kan hij ook in eigen land gebruiken. De werkloosheid is voor het eerst sinds 1997 gestegen tot twee miljoen. Hoewel dit niemand verrast, is dit pijnlijk voor Labour.

Groot-Brittannië kende de afgelopen eeuw talloze jaren met zo’n werkloosheid, maar dat was steeds – op 1930 na – onder een conservatieve regering. Margaret Thatcher kampte met 3,3 miljoen werklozen.

Nog steeds steekt de Britse werkloosheid (6,5 procent) gunstig af bij de eurozone (8,2 procent) of de VS (8,1 procent). Maar de Britten zijn bezig met een inhaalrace.

Browns bezetenheid om de wereld te redden heeft soms hilarische trekjes. Maar als hij ook maar een kwart realiseert van hetgeen hij ambieert, zul je niemand meer horen over zijn hopeloze presentatie.

Gert-Jan van Teeffelen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden